Årsta bibliotek stängde efter stök

Biblioteket och Folkets hus i Årsta har haft problem med stökiga barn och ungdomar den senaste tiden. Kulturskolan ställde in sin verksamhet en fredagskväll och i tisdags stängde biblioteket tidigare.

Nu finns två väktare på plats i huset.

– Flera gånger de senaste veckorna har vi haft besök av ungdomsgäng som inte brukar vara här normalt. De har kastat böcker, läskburkar, skrikit och bråkat och kallat personalen för otrevliga saker, säger Giovanna Jörgensen, bibliotekschef, och fortsätter:

– Det sista vi vill är att stänga biblioteket, men vi måste kunna garantera säkerheten.

Barnen som skulle gå på Kulturskolan förra fredagskvällen möttes av beskedet att lektionen ställts in. Anledningen är att ett gäng barn och ungdomar uppträtt stökigt och hotfullt den senaste tiden.

Polisen har varit på palts flera gånger.

– Ungdomarna har satt papperskorgar i brand och krossat glas. De har varit inne på biblioteket och tagit böcker och när man säger till dem blir de hotfulla, säger Anna-Karin Nelzén, chef för Kulturskolan.

Barnen och ungdomarna är mellan 10 och 17 år. Ibland kan det vara upp till 30 personer samtidigt. Både polis och socialförvaltning är inkopplade.

Sedan i onsdags finns en väktare på plats i biblioteket och ytterligare en i övriga huset.