ANNONS

Årsta bildar egen monarki – i ny revy

Årstaborna har brutit sig loss från Stockholm och bildat ett eget land med egen monark.

Det är vad den lokala nyårsrevyn handlar om.
ANNONS

– Stadsdelen har tröttnat på att gå i Stockholms ledband, säger Gunnar Aneer.

Med knappt två veckor till premiären av ”Ankdamm och valfläsk” den 5 januari har musikern Gunnar Aneer gått helhjärtat in i nyårsrevyn som anordnas av gruppen Årsta scenfolk.

– Kanske är en utbrytning från Stockholm det enda sättet att återta Årstas tidigare glansdagar, säger han skämtsamt.

– På 1600-talet var Årsta ett stort område med många gårdar och invånare, men 2013 är det ingen i Stockholm som verkar bryr sig om lilla Årsta och det gör ju såklart invånarna upprörda så till den grad att de vill bestämma själva och hålla egna val. I föreställningen står befolkningen inför det första egna valet.

Revyerna, som har satts upp sedan 2005, brukar även blanda aktuella Årsta-snackisar och återblickar på året som varit.

Tidigare år har Årstafältet varit uppe till diskussion. I år tar den två timmar långa föreställningen avstamp i den nya statsbildningen och blickar mot 2014 års val­rörelse.

– En del lokala politiker finns medskrivna, så det blir en salig blandning, säger Gunnar Aneer.

Årsta scenfolk består av 16 medlemmar som lovar att Årstaborna ska känna igen sig, eftersom de allra flesta i gruppen har stor kunskap om orten – nästan alla bor eller har bott i Årsta.

– Vi vill försöka göra något som återspeglar det som hänt lokalt i Årsta, men också saker som skett i övriga Stockholm, så internatskolan Lundsberg finns såklart med i manus, säger Gunnar Aneer.

ANNONS

Gruppen skriver revyn själva, något som tar cirka åtta månader. Sedan kommer juluppehållet då alla har fullt upp.

– Vi har ofta knappt om tid och får sällan många veckor innan premiären för repetitioner. Dagen innan har vi det stora genrepet. Först då vet vi om allt sitter eller inte, säger Gunnar Aneer och skrattar.