Årsta bildar monarki i den sjunde nyårsrevyn

Det jäser av missnöje bland Årstaborna, gentemot de styrande i Stockholm. Så till den grad att man bestämmer sig för bilda en egen monarki. Det är temat för Årsta Scenfolks nyårsrevy.

I närmare ett års tid har planeringen inför 2013 års uppsättning ”Årsta Monarki – bara nys” pågått.

– Arbetet börjar mer eller mindre direkt när en revy är färdigspelad. Då börjar vi fundera på vilka frågor vi kan tänkas vilja ta upp och vad som är aktuellt, säger Gunnar Aneer.

Han är uppvuxen i Årsta och ingår i teatergruppens skrivgrupp och orkester.

I årets revy, den sjunde i ordningen, får världen se en ny nation bildas. Det är Årstaborna som tröttnat på att inte få sin röst hörd gentemot de styrande i Stockholm och upprättar Årsta Monarki. Man upptäcker att det inte är alldeles enkelt att hitta en statschef. Och hur mycket makt ska monarken egentligen ha?

I revyn blandas verklighet med fiktion. Ämnen som tas upp är sociala medier, bebyggelsen i Årsta, cyklisternas framfart och HBT-frågor.

– Förhoppningen är att folk tycker att revyn är kul och rekommenderar den till sina vänner, säger Gunnar Aneer.

Årsta Scenfolk har funnits sedan 2004 och är en förening öppen för alla. Den senaste tiden har ensemblen utökats med många nya namn.

För tredje året i rad har man jobbat tillsammans med den professionella regissören Ursula Fogelström. Något som har inneburit ett stort lyft enligt Gunnar Aneer.

– Det är väldigt positivt för oss. När man är en så stor grupp så behöver man ha någon som bestämmer och håller ihop alla lösa trådar.

Fakta

På Årsta Teater

Årets revy hade premiär i lördags och spelas på Årsta Teater. Den spelas den 26 och 27 januari samt 2, 3, 9, 10, 16 och 17 februari.

Förra året spelade Årsta Scenfolk revyn ”Whats App!”. Då gav man sig ut i cyberrymden. 2011 års revy hette ”Värsta Draget” och 2010 års revy ”Hälften vore nog”. Totalt har sju revyer satts upp.