Årsta holmar var Söders matbod

Ida Johansson säljer skörden från Årsta holmars trädgårdar på Kornhamnstorg i Gamla stan. Bilden är troligen tagen i början av 1900-talet.
Ida Johansson säljer skörden från Årsta holmars trädgårdar på Kornhamnstorg i Gamla stan. Bilden är troligen tagen i början av 1900-talet.
Emil Johansson sålde fiskar han dragit upp i Årstaviken. Vattnet var på sin tid bland de renaste i Stockholm och var vattentäkt. Bilden troligen tagen för cirka 100 år sedan.
Emil Johansson sålde fiskar han dragit upp i Årstaviken. Vattnet var på sin tid bland de renaste i Stockholm och var vattentäkt. Bilden troligen tagen för cirka 100 år sedan.
Kärran bakom hästen Dockan lastades full med rotfrukter och grönsaker.
Kärran bakom hästen Dockan lastades full med rotfrukter och grönsaker.
Kostrådgivaren och kokboksförfattaren Josefin Isaksson är inspirerad av Årsta holmars handelsträdgård.
Kostrådgivaren och kokboksförfattaren Josefin Isaksson är inspirerad av Årsta holmars handelsträdgård.
Årsta holmars limpa uppskuren och klar.
Årsta holmars limpa uppskuren och klar.
Här låg odlingarna.
Här låg odlingarna.
Visste du att det länge låg en handelsträdgård på Årsta holmar?

Här odlades allt från kronärtskockor till hallon och purjolökar.

Josefin Isaksson har skrivit en ny kokbok inspirerad av trädgården.

Mellan träden skymtar det gamla ljusgula gårdshuset på Årsta holmar när vi i vår motorbåt sakta puttrar ut från Tantos brygga över Årstaviken.

På öarna ska vi träffa 23-åriga Josefin Isaksson, kostrådgivare med inriktning mot lågkolhydratkost.

Hon har skrivit en ny kokbok inspirerad av handelsträdgården, som hade sin storhetstid här under första halvan av 1900-talet.

På holmarna odlades allt från rotfrukter till bär, grönsaker och tulpaner. Speciellt känd blev man för sina matiga kronärtskockor.

Skördarna lastades på en kärra, dragen av en häst som trädgårdsmästare Emil Johansson körde ombord på en mindre färja.

Fru Ida Johansson bogserade sedan med en mindre roddbåt hästen och resten av ekipaget över Årstaviken in till land.

Varorna såldes till Stockholmarna på Kornhamnstorg i Gamla stan eller Hötorget.

På 1950-talet lades handelsträdgården ner, gården togs över av en båtklubb och odlingarna växte snabbt igen. I dag är det inte många som minns hur det en gång var.

Men det vill Josefin Isaksson ändra på. I hennes kokbok har gamla recept, inspirerade av Årsta holmars trädgård, fått nytt liv igen.

– Recepten är utan socker och processad mat. Tanken är att gå tillbaka till hur man åt förr, säger Josefin Isaksson.

Boken innehåller allt från potatis- och purjolökssoppa till matig morotskaka, frökex och Årsta holmars egen limpa. Inget av recepten innehåller gluten.

– Det beror på att jag själv mådde mycket bättre och fick bättre energinivåer när jag började utesluta gluten från min mat.

Det var hälso- och matintresset som fick Josefin att bli kostrådgivare, hon studerar också medicinsk bioteknik på KTH.

– Tanken är att recepten ska vara enkla att laga, med få ingredienser. Hälsan är grunden. Att få människor att inspireras till att äta enkel, naturlig mat som man mår bra av.

I dag drivs Årsta holmars gård som kursgård för massage och som pensionat. Huset hyrs även ut till konferensgäster.

En tydlig rest från odlingarna är den ståtliga hallonhäcken bakom det stora gårdshuset som fortfarande ger stora skördar.

Själva holmarna ägs av kommunen och planeras under 2016 att bli naturreservat. Det finns ingen bro till holmarna, men man har de senaste somrarna kunnat åka en gratisbåt ut till öarna.