Årsta kan få en simhall – om tio år

Årstasimhall
Det finns ett stort behov ev en simhall i Årsta. Men det dröjer innan det kan bli verklighet.
Staden vill bygga en ny sim- och idrottshall vid Årstafältet. Men det dröjer.
– Det finns ett stort behov. Men det kan bli möjligt tidigast om tio år, säger Sophie Dahlberg, idrottsplanerare.

Tidigare i veckan berättade vi på mitti.se att Årsta kan få en egen sim- och idrottshall.
Nyheten fick mycket positivt respons i sociala medier. ”Äntligen” och ”Då flyttar jag dit” var några av kommentarerna.

Men den som vill ha en simhall får vänta – minst tio år.

– Det finns stora behov av upprustning av befintliga simhallar och idrottsanläggningar och det är stora investeringar. Den närmaste tiden är det inte möjligt att prioritera en ny simhall, det kan bli tidigast om tio år, säger Sophie Dahlberg, idrottsplanerare.

Hur sannolikt är det att det blir en simhall i Årsta?
– Än så länge utreder vi förutsättningarna på platsen och tittar på lokaliseringen och markförutsättningarna. Vi har identifierat tre platser som de mest prioriterade att bygga nya simhallar på och det är i Skarpnäck, på Östermalm och i mellersta söderort. Årstafältet är en bra lokalisering. Områdena runt omkring – Östberga, Älvsjö och Årstafältet – växer och det finns ingen simhall i närheten.

Fastighetskontoret har fått i uppdrag av idrottsförvaltningen att utreda möjligheten iför att anlägga en sim- och idrottshall vid Årstafältet. Föreslagen plats är strax nordost om korsningen Östbergabackarna/Östbergavägen.

Det ska vara en kombinerad sim- och idrottshall med en 25-metersbassäng, en till två undervisningsbassänger, en fullstor idrottshall och gruppträningsrum och med tillhörande omklädningsrum och kafé.

Varför blir det inte en 50-metersbassäng?

– 25-metersbassänger är grundutbudet i Stockholm när det gäller simhallar. Eriksdalsbadet har en 50-metersbassäng, annars är det 25- metersbassänger som gäller, säger Sophie Dahlberg.

Vad kostar det att bygga en simhall?
– De ombyggnationer som vi tittat på nu i Vällingby och Västertorp uppskattar vi till 400 miljoner kronor. Det finns ingen anledning att tro att det här skulle bli billigare. Det blir minst den summan.

De senaste simhallarna som byggdes i Stockholm var Eriksdalsbadet 1999 och Husbybadet 2000.