ANNONS

Årstabor vill ha en vedeldad bastu i Årsta

Elizabeth Soares Gustafsson och Karin Kebbe Helin vid bryggan där de tänker sig en bastu.
Elizabeth Soares Gustafsson och Karin Kebbe Helin vid bryggan där de tänker sig en bastu.
Karin Kebbe Helin och Elizabeth Soares Gustafsson tror att en bastu kan bli en mötesplats.
Karin Kebbe Helin och Elizabeth Soares Gustafsson tror att en bastu kan bli en mötesplats.
Södermalmsborna fick en egen bastu vid Tanto. Årstaborna vill inte vara sämre.
Nu finns ett medborgarförslag om en vedeldad bastu vid solbryggorna nedanför Årstaskogen.
– Tantobastun är en stadsbastu medan det här skulle bli mer en skogsbastu, säger Karin Kebbe Helin.
ANNONS

Tantobastun kom till genom ett medborgarförslag och har snabbt blivit populär. Årstaborna vill inte vara sämre – nu läggs ett medborgarförslag om en vedeldad bastu vid solbryggorna nedanför Årstaskogen.

Vi tror att det kan bli en plats där Årstaborna kan träffas och lära känna varandra bättre.

Karin Kebbe Helin.

– Vi tycker om att basta, det är en trevlig och hälsosam aktivitet. Dessutom vill vi ha en mötesplats. Jag som är med i Tanto bastuförening vet att det blir en väldigt trevlig samlingsplats där människor i alla åldrar möts på ett avslappnat sätt. Vi tror att det kan bli en plats där Årstaborna kan träffas och lära känna varandra bättre. Dessutom skulle det passa väldigt fint med en bastu vid skogen, säger Karin Kebbe Helin, som är med den nybildade bastugruppen.

Initiativtagarna började med att kolla av intresset i den lokala Facebookgruppen och fick stark positiv respons. Då drog de igång en liten uppstartsgrupp och har redan haft några möten.

Årstabon Mike Fedak, medlem i uppstartsgruppen, har tagit fram en skiss på hur bastun skulle kunna se ut. Illustration: Mike Fedak

Stort intresse

De har startat en Facebookgrupp som heter Årsta bastugrupp som på kort tid har fått 350 medlemmar. Initiativtagarna frågade i gruppen hur många som skulle vilja vara medlemmar i en bastuförening och fick på några dagar svar från 138 personer.

ANNONS

I medborgarförslaget föreslås att det blir en bastu på en brygga, precis som Tantobastun. En av medlemmarna i gruppen är arkitekt och har skissat på ett förslag.

Gruppen har haft tät kontakt med Tanto bastuförening som erbjudit sig att hjälpa till om de får igenom förslaget.

Behövs det ytterligare en bastu i Årstaviken?

– Det finns ett jättestort intresse. Tantobastun är full och de kan inte ta in fler medlemmar just nu. Det bor många äldre i Årsta och för dem skulle det vara enklare att basta om den ligger närmare till. Jag tror att det finns ett stort behov, säger Karin Kebbe Helin och fortsätter:

– Vi tänker att Tantobastun blir lite mer stadsbastu och vår lite mer skogsbastu.

”Låter som en spännande idé”

Stadsdelsnämnden har ännu inte hunnit behandla frågan, men stadsdelsnämndens ordförande Ulf Wather (S) är positiv.

– Spontant tycker jag det låter som en spännande idé. Det här låter som ett bra förslag för att skapa fler rekreationsmöjligheter åt stockholmarna, säger han.

Jag kommer personligen hålla mig så långt borta som jag bara kan från alla former av vinterkallbad med dopp i vak.

Ulf Walther (S), ordförande i stadsdelsnämnden.

Han tror att förutsättningen är att det drivs av en förening som är öppen för alla, vilket också föreslås i medborgarförslaget.

– Jag kommer personligen hålla mig så långt borta som jag bara kan från alla former av vinterkallbad med dopp i vak. Men jag beundrar våghalsiga stockholmare som vågar annat, säger Ulf Walther.