Jim odlar Årstas längsta morötter

Jim Eriksson Berg odlar Årstas mäktigaste morötter.
Jim Eriksson Berg odlar Årstas mäktigaste morötter.
Odlingsnörd i ordets rätta bemärkelse.
Odlingsnörd i ordets rätta bemärkelse.
Hundratals liter jord, ett kvastskaft och en näve engelska superfrön.
Det är hemligheten bakom Årstabon Jim Eriksson Bergs gigantiska morötter.
Men snart kan roten stoppas – av ingen mindre än Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.

Jim Eriksson Berg tar långa kliv genom kolonilotten på Årstafältets koloniområde. Han kör ned nävarna i jorden och hugger tag. I en rasande fart sliter han upp de orange rötterna ur sina hålor.

Den första är en besvikelse.

– Nej! Vad är detta?

I hans hand vilar en knubbig morot som mest liknar en femarmad potatis. Grannen är ståtlig, men inget utöver det vanliga.

Odlingen är komplicerad – och inte alla morötter når den åtråvärda längden. Foto: Ida Persson.

Blir 60 centimeter långa

Till slut får Jim Eriksson Berg tag i ett pampigt exemplar på över en halvmeter. Nästa morot är lika lång, och även den efterföljande.

– Visst är det roligt? säger Jim Eriksson Berg och höjer den pampiga rotfrukten mot skyn. Stoltheten i hans blick går inte att ta miste på.

Och han har skäl att vara mallig. Att odla långa morötter är en utmaning även för den mest rutinerade odlaren. Moroten smakar precis som vanligt men är förädlad för att bli riktigt lång.

– Det började med att jag såg en video på youtube. Sedan nördade jag ner mig totalt. Jag började beställa fröna från England och nu är jag igång, säger Jim.

Stolt – men inte helt nöjd. ”Jag hade önskat att de var lite längre”, säger Jim. Foto: Ida Persson.

Säljs i England

England brukar räknas till ett ursprungsländerna för långa morötter. Här säljs fröer som är särskilt anpassade att resultera i riktigt långa morötterna. De längsta exemplaren har landat på omkring en meter.

– Jag är inte riktigt där än, men jag har fått morötter som är 60 centimeter, säger Jim.

Men det krävs mer än rätt fröer för att få till den åtråvärda längden. Jim Eriksson Berg har placerat tre pallkragar på varandra för att få till rätt jordmängd. Därefter har han gjort hål i jorden med ett kvastskaft. Hålet fylls med specialjord som ska minimera friktionen för den växande moroten.

– Jag har använt urjord som är riktigt fin. Tanken är att morötterna bara ska kunna glida ned.

Jim äger odlingslotten tillsammans med maken Gunnar. Här växer allt från grönkål, mangold och vitlök till den italienska sodaörten agretti. Foto: Ida Persson.

Kan stoppas av Brexit

Trenden har spridit sig till alltfler – och nu vill odlare runt hela världen så de långa morötterna. Men den pampiga roten har en osäker framtid. Om Brexit blir verklighet kommer det att bli svårt att importera fröerna till bland annat Sverige.

– Det har blivit politiskt. Folk som är odlingsintresserade har börjat beställa och samla på sig fröerna redan nu, säger Jim Eriksson Berg.

Har du planer på att odla fler gigantiska grönsaker?

– Ja, nästa år blir det palsternackor.

Fakta

Jims tips – så lyckas du med höstodlingen

Grönkål är en bra vintergröda. Den kan man ta även om det varit frost. Kålen kan till och med bli bättre efter frost.

Plocka inte upp all potatis nu. Lägg istället ut kompost på potatislandet som gör att tjälen inte går så långt ner. Då kan man ha färskpotatis till nyår.

Vitlök är perfekt att sätta i september och skörda i juni, juli. Den sköter sig själv. Men kom ihåg att köpa odlingsvärd vitlök, till exempel Thermidor.

Till sist: Våga använda grönsakerna på nya sätt. Allt måste inte saltas och syltas. Squash är till exempel jättegott som ingrediens i ostkaka.

Tips till de som inte odlar själva: Besök höstmarknad på Årstafältets koloniområde 7 september.