ANNONS

Arthur och Bertha trotsar statistiken

Medelåldern i Skärholmen är den lägsta i Stockholm, visar Folkhälsoinstitutets senaste rapport. Några som går helt emot den trenden är Vårbergsborna Arthur, 99 år och Bertha Peedu, 93 år.
ANNONS

Arthur och Bertha Peedu trotsar inte bara statistiken åldersmässigt, de har även genomlevt tuffa perioder i livet innan de kom till Sverige 1943.

– I Estland levde vi både med Nazityskland och Ryssland som ockupationsmakt. Mängder av ester deporterades till arbetsläger av ryssarna, säger Bertha.

Arthur klarade sig nätt och jämnt undan en tysk flygplansattack när han under kriget var mönstrad på ett fartyg i Ryska marinen.

– Vi lyckades få i livbåtar och alla klarade sig men jag skadade ryggen och axeln, säger Arthur.

Paret kände varandra redan i Estland och kom från samma område, men fann varandra på estlandssvenskarnas julfest på Malmskillnadsgatan samma år de kom till Sverige. Sedan dess har de fostrat två barn och hängt ihop.

De senaste 43 åren i Skärholmen där livslängden är den lägsta i länet. Statistik för stadsdelarna finns från 1985, och trenden är att invånarna lever allt längre i alla områden mycket tack vare en minskning av antal hjärtinfarkter. Men det finns stora skillnader. Största ökningen under perioden finns hos kvinnor i Hägersten med 5,4 år och upp till nio år bland män i innerstan. Förbättringen av förväntad livslängd har gått långsammare i Skärholmen, 3,7 år för kvinnor och 5,6 år för män. Män blir idag i snitt 78,6 år och kvinnor 83 år.

– Skillnaderna beror på befolkningssammansättning, yrken, utbildningsnivå och inkomstnivåer, säger Anton Lager vid Folkhälsoinstitutet.

Paret Peedu lyfter matvanor som en bra grund.

– När vi växte upp åt vi surbröd, surkål, salt strömming och soppor. Vi åt nästan inget socker och vi hade ingen sprit omkring oss när vi växte upp. Det var mest ryssarna som söp, säger Arthur.

ANNONS

– Det har varit lite svårt senatse året, men vi har alltid haft promenaderna utmed stråken i Vårberg, säger Bertha.

Att de har varandra är förstås också en viktig ingrediens för ett långt liv.

– Vi har det bra i Vårberg men vi har också så mycket gemensamt i Estland, historien, vännerna och släktingarna, säger Bertha.

– Vii har kunnat lära oss av varandra, liksom alltid växa i varandra, säger Arthur.

I folkhälsoinstitutets rapport är arbete och inte minst utbildning viktiga faktorer för ett långt liv. Att en av tre inte klarar gymnasiet i Skärholmen är något som bör göras något åt.

– Sådana uppenbara systemfel måste man rätta till, säger Anton Lager.

Anneli Hilmersson, avdelningschef för medborgarservice i Skärholmen, tror att folkhälsa kommer att stå högt i kurs när stadsdelen tar fram lokala hållbarhetsplaner.

– Folkhälsa är ju främst landstingets ansvar, men det finns olika saker vi gör i stadsdelen. Till exempel är alla förskolor är sockerfria zoner. Vi har också en dietist inom äldreomsorgen som utbildar personalen, säger hon.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Skärholmen Vårberg Bredäng direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.