Artisten och Bandhagenbon Sara Parkman är föräldraledig och var ute på en barnvagnspromenad vid Bandängens parkek när hon gjorde upptäckten: vid en bänk låg en död, ihoprullad kobra.
– Det kändes helt sjukt. Jag gick och hämtade mitt gudbarn Ellis på förskolan och vi gick tillbaka till ormen, säger Sara Parkman.
De tog upp kobran och la den i en glasburk.
– Det här är väl så nära tv-serien "White Lotus" som vi kommer, säger Sara Parkman.
Var det läskigt?
– Nej, den var väldigt död. Ellis tyckte att den luktade äckligt men vill ha den som ett konstverk. Vi blev lite osäkra på vad man ska göra om man hittar en kobra och var den kommer ifrån. Vi undrar hur den har hamnat här, säger Sara Parkman.
Ellis Rasmusson Norén, 5, vill gärna behålla kobran som ett konstverk.
Sara Parkman
Enligt Skansen-Jonas Wahlström rör det sig om en gammal orm.
"Ingen ny Sir Väs"
– Det ser ut som en förtorkad kobra som förmodligen har varit i något preparat. Det är ingen klassisk glasögonorm och den kommer inte från Skansen. Det är ingen ny Sir Väs. Förmodligen är det någon som kastat ut den eller lagt den i parken för att skoja, säger Jonas Wahlström, ägare av Skansenakvariet.
Hur som helst handlar det inte om en förrymd orm, konstaterar han.
– Det är någon som har haft den i gömmorna. Om den hade levt när den blev utkastad och sedan dött så hade den ruttnat, säger Jonas Wahlström.
Är det ett ovanligt fynd?
– Jag har inte hört talas om att någon har hittat en förtorkad kobra förut, säger Jonas Wahlström.
Ovanligt fynd i Årstaskogen – indisk fågelspindel
Karla Böhland var ute med sin dansgrupp i Årstaskogen när hon plötsligt upptäckte en stor hårig spindel.
– Jag tänkte: oh my god, säger hon.
Det var för ett par veckor sedan som Karla Böhland, boende i Johanneshov, var ute i Årstaskogen med sin dansklass. De gick runt i skogen och dansade på olika platser. När Karla Böhland ställde ner sin ryggsäck på marken upptäckte hon en stor och hårig spindel, något som Svenska Dagbladet var först med att skriva om.
– Jag tänkte "oh my god", den var jättestor. Jag undrade först om den var äkta och sen om den levde. Vi undersökte det genom att peta på den med en pinne. Då rörde den på sig, säger Karla Böhland.
De ringde till en organisation som jobbar med upphittade djur som rådde dem att skaffa fram en hink, där spindeln sedan fick vara. En specialist konstaterade att det rörde sig om en indisk fågelspindel. Sådana är inte farliga för människor, men ger ett "rejält stick" enligt Jonas Wahlström, vd på Skansenakvariet. Karla Böhland och hennes sambo tog med spindeln dit, och där togs den emot med varm hand.
Isabel, en indisk fågelspindel, döpt efter upphittaren Karlas syster.
Francesca Lidén
Är giftig
– I princip alla spindlar är giftiga. Men den här är inte farlig för människor. Däremot är den väldigt ovanlig och vacker, säger Jonas Wahlström, som är förundrad över fyndet.
– Det förvånar mig att någon har släppt den i Årstaskogen. Ibland hittas boaormar och vattensköldpaddor som folk har velat bli av med. Men en sån här spindel! Den kunde man ha skänkt till oss eller någon spindelklubb.
Om inte ägaren hör av sig och kommer med en förklaring till polisen så kommer spindeln att få sitt nya hem på Skansenakvariet. Tills vidare bor den "bakom kulisserna".
Karla Böhland hittade spindeln i Årstaskogen.
Niclas Drevinger
Karla Böhland och hennes sambo döpte djuret till Isabel, efter Karlas syster som är rädd för spindlar.
– Själv är jag inte det, jag tycker att de är väldigt fina. Men jag var inte så sugen på att klappa den, säger Karla Böhland.