Artist prisas för sitt arbete med nyanlända

"Jag fungerar som en extrasyster för många av ungdomarna", säger Nassnet Hakin.
"Jag fungerar som en extrasyster för många av ungdomarna", säger Nassnet Hakin.
Skärholmentjejen Nassnet Hakin är artisten som brinner för att hjälpa ensamkommande flyktingungdomar. Nu har hon fått Stockholms stads folkbildningsstipendium för sina insatser.

Allt började hösten 2015, då många ensamkommande flyktingungdomar kom till Sverige. Nassnet Hakin fick höra att Studieförbundet Vuxenskolan skulle ordna verksamhet för dem och när hon förstod att de behövde tolkar som kunde tigrinja erbjöd hon sig att hjälpa till som volontär.

– Jag har rötter i Eritrea, så det är mitt modersmål. Så jag började som tolk, och det var otroligt givande och härligt att hjälpa till. Jag fick snabbt band till ungdomarna och kom väldigt nära många av dem, berättar hon.

Nassnet Hakin blev snart en uppskattad medarbetare vid Kompasshuset vid Hornstull, som är Vuxenskolans träffpunkt för ensamkommande flyktingungdomar. Här får de samhällsinformation, lär sig svenska och deltar i olika aktiviteter.

Viktiga saker, men Nassnet Hakin kände att ungdomarna också måste få mer av livets goda. När hon blev anställd som cirkelledare såg hon till att det blev mer poesi, musik och teater bland aktiviteterna.

– De här ungdomarna är sysselsatta med problem hela veckorna. De väntar på besked om asyl och vet inte hur framtiden ser ut. Jag vill att de ska ha roligt också, säger Nassnet Hakin, som känner sig som en extrasyster för ungdomarna, någon de kan ringa till för att få stöd och råd.

Nu har hon alltså fått Stockholms stads folkbildningsstipendium, som går till ”engagerade och skickliga folkbildare” i Stockholm. Det är på 10 000 kronor och delas ut i Stadshuset i augusti.

– Jag ska fundera ut vad jag ska göra med pengarna. Gärna något som kan hjälpa ungdomarna på något sätt, säger Nassnet Hakin, som betonar att hon ingår i ett lag av engagerade medarbetare vid Vuxenskolan.

Fakta

Engagerad artist och folkbildare

Namn: Nassnet Hakin.

Ålder: 26 år.

Bor: I Skärholmen, där hon också har växt upp.

Yrke: Cirkelledare. Sångerska och artist. Framförde sin egen låt ”Kemi” i TV4:s ”Malou efter tio” hösten 2016.

Aktuell: Har fått Stockholms stads folkbildningsstipendium, för sitt arbete med nyanlända vid Vuxenskolan. Motivering: ”Tack vare Nassnet Hakins insatser som volontär och cirkelledare i vardagssvenska och musik på träffpunkten Kompasshuset, har många ensamkommande flyktingungdomar fått möjlighet att ta del av den svenska folkbildningstraditionen. Nassnet har genom sitt starka engagemang bidragit till att ge ungdomarna ett kreativt utrymme och fått dem att känna sig välkomna och sedda.”