ANNONS

Efter succélåten – artisten Jelassi från Farsta släpper debut-EP

Jelassi fotad i Farsta
Jelassi i sina hemkvarter i Farsta
22 november släpper artisten Jelassi sin debut-EP. Det är låttexter om en uppväxt i Farsta som maskrosbarn, präglat av missbruk och otrygghet och om att ha framtidstro i en destruktiv miljö.
– Jag ser det positiva i allt, även i jobbiga stunder, säger Jelassi.
ANNONS

”Du kan hitta mig i 1 – 2 – 3,  Farsta, så de e / Gröna linjen i Stockholm, 30 min från T C”

Så börjar Farstabördiga rapartisten Jelassis debut-EP: Port 43. Namnet är hämtat från porten till lägenhetshuset som hon växte upp i på Forshagagatan i Farsta.

– Det har varit mycket upp och ner i mitt liv och det som har hänt innanför den porten har format mig till den jag är, säger hon.

”Man tvingas växa upp väldigt fort

Jelassi, eller Fatima Jelassi som är hennes fullständiga namn, växte upp med sin tvillingsyster och en missbrukande mamma. Under stormiga förhållande fick hon skynda sig att bli vuxen.

– Det är destruktivt att växa upp i ett hem där det finns missbruk. Man ser för mycket för tidigt och man tvingas växa upp väldigt fort, säger hon.

Jelassi fotad i Farsta

Jelassi i närheten av där hon växte upp. Foto Stefan Källstigen

När hon var nio år flyttade hon till Tunisien och levde med sina farföräldrar under fem års tid.

Som fjortonåring flyttade hon, efter en kortare period i Bredäng hos sin far, tillbaka till sin mamma i Farsta. Uppväxten i Farsta har haft stor påverkan på hennes musikskapande.

ANNONS

– Gröna linjen söderut är annorlunda från övriga Stockholm. Väldigt blandat med allt möjligt folk. Det har format mig till den jag är idag, säger hon.

Låttexter om Farsta

EP:n handlar om om hennes uppväxt, med hemadressen som utgångspunkt, och om hur orten har format henne.

– Musiken är terapeutisk. Jag skriver om saker jag har varit med om. Man får lära känna mig på skivan – åtminstone en del av mig.

Jelassi fotad i Farsta

Jelassi fick tidigt ett intresse för hip-hop. Foto: Stefan Källstigen

Intresset för musik och hip-hop kom tidigt i uppväxten. Influenserna var Eminem, Petter och Mange Schmidt. Hon ser ser sig själv däremot i första hand som konstnär, inte som rapartist.

Tanken på att själv göra musik kom inte förrän hon fick ett samtal från artisten Michel Dida för två år sedan.

– Jag skrev mycket dikter för mig själv och hade tänkt att det vore kul att göra musik av dem, men jag trodde inte att jag var tillräckligt duktig. En dag ringde Dida och frågade om jag kunde komma till studion. Jag visste inte varför men han ville ha med mig på en låt som han gjorde tillsammans med Ozzy, ”20 lax”. Det var så det började. 

Det ledde vidare till samarbeten med artister som Silvana Imam och Einár. Tillsammans med den sistnämnda släppte de låten Sema7ni den 8 november, som tio dagar senare hade drygt 500 000 spelningar på Spotify.

– Det är en riktig gatubanger. Väldigt annorlunda från EP:n, som är en berättelse med en tydlig början och slut.

Jelassi fotad i Farsta

Jelassi passar på att shoppa i Farsta centrum. Foto: Stefan Källstigen

Vad vill du göra i framtiden? 

– Det kommer att bli en kortare turné efter att EP:n släpps. Efter det antar jag att vi går in i studion igen. Det jag ser fram emot mest är att köpa en lägenhet framöver. Att ha den tryggheten är viktig för mig.

Fakta

Port 43

Jelassi släpper sin debut-EP PORT 43  den 22 november.

Låten  ”Sema7ni”, släpptes den 8 November.