Ärvd guldskatt tjuvarnas byte

Maria Martins blev av med minnen efter familj och yrkesliv. Hon mår mycket dåligt efter inbrottet och är rädd för att gå ut.
Maria Martins blev av med minnen efter familj och yrkesliv. Hon mår mycket dåligt efter inbrottet och är rädd för att gå ut.
Maria Martins åkte iväg för att besiktiga sin bil. När hon kom hem efter två timmar var lägenheten i kaos och hennes ärvda guld borta.

– Inga pengar kan ersätta det som är stulet, säger hon.

En ring som var den sista gåvan Maria Martins fick av sin man innan han dog. Ett armband med souvernirberlocker som hennes biologiska mamma bar. Hennes svenska ”extraföräldrars” vigselringar – och örhängen som hon fick när hon guidade nobelpristagaren José Saramago.

Alltihop var kära minnen för Maria Martins, men nu är de stulna.

– Det var minnena av min man, av min familj, av min karriär. Jag kan inte fatta att allt är borta. Det känns fruktansvärt, säger hon.

Förra fredagen hade hon varit på bilprovningen och även hämtat sitt barnbarn på dagis. När de kom upp i hissen förstod Maria genast vad som hänt. Hon håller sig över hjärtat för att beskriva känslan hon fick när hon såg den uppbrutna säkerhetsdörren på våning 11 stå på glänt. Hon fick hindra sitt barnbarn från att springa in i lägenheten.

– Jag var rädd att någon skulle vara därinne och göra henne illa, säger Maria Martins.

Men inbrottstjuvarna var borta. Däremot syntes spåren av deras härjningar tydligt. Lådor och skåp var öppna och golvet var fullt av papper, lådor och omkullvälta möbler.

Tjuvarna hade sökt igenom hela lägenheten – men det var enbart guld de tog.

Inbrottet på Pyrolavägen är ett typiskt lägenhetsinbrott på flera sätt, enligt polisens utredare Thomas Bäckström. Tjuvarna söker enligt honom av någon anledning gärna upp dörrar med utländska namn på. De röjer ofta runt och stökar till ordentligt i lägenheten. Och de letar ofta efter just guld.

– Guld är lätt att omsätta till pengar och guldpriset är högt just nu. Tjuvarna går oftast inte till de vanliga pantbankerna utan kontaktar någon som kan smälta ner det, säger han.

Om tjuvarna däremot skulle vända sig till en pantbank är chansen större att det återfinns eftersom polisen gör kontroller av gods som lämnas in till sådana banker.

Trots att polisens tekniker hittat spår från verktyg och skor i Marias lägenhet är ärendet redan nedlagt.

– Vi har ingen gärningsman att matcha det med, så det är nedlagt i väntan på att det kanske sker ett nytt inbrott med likadant tillvägagångssätt där det finns fler bevis, säger Thomas Bäckström.

Lidingö Tidning och Mitt i Lidingö Tidning har flera gånger skrivit om den pågående inbrottsvågen på ön. Lägenhetsinbrott är dock fortfarande ovanliga och än syns ingen förändring i den trenden. Av 13 inbrott som gjordes 1–29 mars var bara två i lägenhet.

Inbrottet hos Maria Martins är nu ännu en siffra i polisens statistik, men för henne kommer det ta lång tid att komma över händelsen.

– Det här gör mycket ont. Jag vill uppmana alla att vara vaksamma, säger hon.