ANNONS

Arvid Nordquist först med biogaskaffe

Sugen på att testa kaffe rostat på biogas? Håll ut, de första paketen landar i butikerna efter årsskiftet.
Sugen på att testa kaffe rostat på biogas? Håll ut, de första paketen landar i butikerna efter årsskiftet.
Kafferosteriet Arvid Nordquist blir först i Sverige med att drivas helt av förnybar energi. På årsbasis minskas utsläppen av växtgaser med 1100 ton, vilket motsvarar över 58 000 bilresor Stockholm-Malmö tur och retur.
ANNONS

Arvid Nordquist har i dag slutit ett avtal med Stockholms Gas och Gasnätet i Stockholm och blir från och med årsskiftet det första kafferosteriet i Sverige – och Norden – att drivas helt på förnybar energi.

Kaffetillverkaren har länge använt sig av fossilfri el, värme och kyla, men användningen av gasol i rostmaskinerna har bestått.

Att hitta en lösning för att kunna rosta kaffe med fossilfritt bränsle har varit en utmaning, då infrastrukturen har saknats.

Nu drar Gasnätet Stockholm en ledning från gasnätet till Arvid Nordquist och gör det möjligt att rosta kaffebönor på biogas.

Samtidigt minskar transporterna till och från kafferosteriet med cirka fem lastbilar per vecka.

Peter Dannqvist, hållbarhetschef på Arvid Nordquist, är stolt över att över att kafferosteriet blir först i Sverige med att drivas på förnybar energi.

– Arvid Nordquist är även det enda kafferosteriet i Norden som uteslutande använder sig av hållbart certifierade kaffebönor och att vi nu går över till biogas i rosteriet är ytterligare en mycket positiv milstolpe i vårt hållbarhetsarbete, säger han i ett pressmeddelande.

Genom övergången till biogas i rostmaskinerna minskas utsläppen av växtgaser på årsbasis med 1100 ton, vilket motsvarar utsläpp från sju miljoner kilometers bilkörning eller över 58 000 bilresor Stockholm-Malmö tur och retur.

De första paketen kaffe rostade på biogas kommer att finnas i butik under första kvartalet 2017.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Solna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.