ANNONS

Drar in arvodet om politikern inte avgår

Mikael T Eriksson, kommunstyrelsens ordförande ber om ursäkt för politikerns beteende.
Mikael T Eriksson, kommunstyrelsens ordförande ber om ursäkt för politikerns beteende.
De övriga partierna ber nu invånarna i Sundbyberg om ursäkt för hur Siyamak Sajadian Sasanpour behandlat anställda på stadshuset och har uppmanat honom att lämna sin post.
– Om han inte avgår är vi beredda att vidta ytterligare åtgärder som att dra in hans arvode, säger Mikael T Eriksson, kommunstyrelsens ordförande.
ANNONS

Efter att kommunalrådet och kommunstyrelsens förste vice ordförande Siyamak Sajadian Sasanpour (MP) utretts internt för mobbning och kränkande behandling, går nu det övriga i partierna ut och ber om ursäkt till de drabbade. 

 

– Det är helt oacceptabelt att en förtroendevald politiker har utsatt personal i stadshuset för omfattande och systematiska kränkningar, säger Mikael T Eriksson, kommunstyrelsens ordförande.

Han har uppmanat Siyamak Sajadian Sasanpour att avgå, men än har Siyamak Sajadian Sasanpour inte kommenterat hur han ställer sig till kravet.

– Om han inte avgår är vi beredda att vidta ytterligare åtgärder som att dra in hans arvode, säger Mikael T Eriksson.

Han öppnar även för att lägga ner näringslivskommitén där Siyamak Sajadian Sasanpour varit ordförande.

ANNONS

– Att han sitter kvar där är uteslutet, säger Mikael T Eriksson.

 Jag har inte insett vidden av det som nu har kommit fram

Mikael T Eriksson

Hur länge har du känt till de här kränkningarna?

– Rapporten tittar två år tillbaka men det framgår också av den att de här kränkningarna har pågått sedan 2007. Det har inte varit lika intensivt tidigare, men problemen har funnits i olika form. Jag har dock inte insett vidden av det som nu har kommit fram och inte förstått systematiken i kränkningarna, för det kan jag bara beklaga, säger Mikael T Eriksson.

Varför har ni inte reagerat tidigare?

– Så fort vi hade ett underlag att göra en utredning på , vilket vi fick i september i år, så beslutade vi att göra det. Nu när vi har klart och tydligt framför oss vad som hänt så har vi vidtagit väldigt starka åtgärder.

”Modiga vittnen”

Jesper Wiklund (V), oppositionsråd tycker att det är skönt att det nu finns en formell anmälan från stadens sida som gör att man kan ta tagit problemen som Siyamak Sajadian Sasanpour skapat.

– Nu måste vi se till att han inte kommer i närheten av tjänstemännen i staden igen, säger han.

Peter Schilling (S), oppositionsråd, framhåller modet hos dem som nu vågar anmäla och som gjort utredningen möjlig.

– Det är dem som vi måste ta hand om nu, säger han.

Han menar att det länge varit känt att det varit problem med ledarskapet i Miljöpartiet varför Socialdemokraterna valde att inte samarbeta med dem under den här mandatperioden.

– I rapporten framgår att beteendet har eskalerat de senaste två åren. Jag har känt till problemen med ledarskapet men inte den mobbning och kränkande behandling som nu har framkommit, säger han.

Skapat moraliskt kontrakt

Det är endast Miljöpartiet själva som kan avsätta Siyamak Sajadian Sasanpour. Kommunfullmäktige har inget mandat att sparka honom och han har rätt att sitta kvar i fullmäktige som politisk vilde.

Politikerna har har också tagit initiativ till en handlingsplan som ska säkerställa att kränkande särbehandling i stadshuset inte sker igen och obligatorisk utbildning av alla förtroendevalda.

– Vi sju partier har även enats om ett gemensamt moraliskt kontrakt med tydliga förväntningar som vi har på de personer som sitter i kommunstyrelsen, säger Mikael T Eriksson.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.