ANNONS

Sju år gammal arvstvist bakom dyraste tomten

Arvstvist om Yvonne Cederströms arv. Bild på Yvonne Cederström grav. Allmänna arvsfonden
Yvonne Cederström och hennes man ligger båda bergravda på Lidingö kyrkogård.
Nyligen såldes två obebyggda tomter på Lidingö för rekordpriset 41 miljoner. Försäljningen har föregåtts av en lång arvstvist om ett 100-miljonersarv efter en friherrinna.
Friherrinnan ville att hennes tomt skulle förbli obebyggd. "För fåglarnas skull".
ANNONS

Tomten är lite karg och består av träd som växer i skrevorna. Rötterna klättrar på stenhällarna ner mot vattnet. Man har utsikt över Höggarnsfjärden och mot Nacka på andra stranden.

Detta är Lidingös dyraste tomt som nyligen såldes av Allmänna arvsfonden för rekordsumman 31 miljoner.

Tomten ägdes tidigare av friherrinnan Yvonne Cederström. Här hade hon sitt sommarställe redan som barn då hon hette Poss. Granntomten som friherrinnan också ägde såldes för drygt tio miljoner kronor.

Ville att allt skulle förbli vid det gamla

– Hon var  välkänd i Käppala. Familjen Poss hade ingen bil utan tog tog taxi från Östermalm ut till landet på Lidingö. Hon njöt av naturen, hon var noga med att träd inte skulle avverkas. Det skulle förbli vid det gamla.

Advokat Thorulf Arwidson beskriver friherrinnan som en naturromantiker av den gamla skolan. Det är han som i sju år drivit en tvist mot Allmänna arvsfonden gällande arvet efter änkan och friherrinnan Yvonne Cederström.

Familjen Poss hade ingen bil utan tog tog taxi från Östermalm ut till landet på Lidingö.

Nu säljs friherrinnans hem

Fallet har åter aktualiserats när två tomterna i Käppala nu har sålts. Näst på tur står försäljningen av friherrinnans hem, en unik fastighet på Tortenssonsgatan, Östermalm.

Torstenssonsgatan 11

Både gårdshuset och gatuhuset byggdes av friherrinnans farfar.

Gatuhus och ett gårdshus uppfördes av friherrinnans farfar, som var byggmästare. Byggnaden är klassad som ett  byggnadsminne eftersom det är oförändrat sedan det byggdes.

ANNONS

Betraktade styvsonen som eget barn

Mot Allmänna arvsfonden står friherrinnans styvson.

De stod varandra väldigt nära.

– Yvonne Cederström betraktade honom som sin egen son. De stod varandra väldigt nära, säger advokat Thorulf Arwidson, som för styvsonens talan.

Enligt honom skulle styvsonen få hela arvet, både de två tomterna i Käppala och den stora hyresfastigheten på Torstenssonsgatan, Östermalm.

– För Yvonne Cederström var det mycket viktigt att huset skulle gå i arv till styvsonen och att han skulle bevara huset oförändrat, säger Thorulf Arwidsson.

Arvet uppskattas till upp mot 150 miljoner kronor. Allt ska finnas nedtecknat i ett testamente som misstänks ha blivit bortstädat.

Hemmet tömdes efter dödsfallet

Yvonne Cederström dog 2010 i sitt hem på Östermalm. Då hade hon varit änka i 36 år. Den som stod henne närmast var sonen till hennes avlidne make. Enligt flera vittnen skrev hon ett testamente 2003 där hon gav hela sin förmögenhet till styvsonen.

I enlighet med gällande lagstiftning såg styvsonen till att en advokat som representerade Allmänna arvsfonden utsågs till god man efter dödsfallet. Advokatens uppgift var att hitta och ta hand om värdepapper hemma hos styvmodern.

Men istället för en varsam genomgång ska en hastig utrensning ha gjorts. Friherrinnan hade bott i fastigheten på Östermalm länge. Under sitt liv hade hon samlat på sig böcker, papper och prylar i enorma mängder.

Dagböcker och Strindbergsbrev kördes till tippen

– Lägenheterna rensades med en väldig fart. Själv är jag upprörd över att en stor samling Strindbergsbrev gick om intet. Men det är ändå en liten sak i sammanhanget, säger Thorulf Arwidson.

Men det är ändå en liten sak i sammanhanget

Dagen innan hon dog stod ett 30-tal dagböcker med gröna band på nattygsbordet, berättar styvsonen. De städades bort och kördes till tippen. Liksom det påstådda testamentet som ska ha upprättats några år tidigare.

En samling Strindbergsbrev städades bort, liksom dagböcker och det viktiga testamentet.

Eftersom inget testamente hittats gjorde Allmänna arvsfonden anspråk på hela arvet. Styvsonen ansökte då genom sin advokat till kammarkollegiet att de skulle avstå från arvet. Det blev startskottet för en hittills sju år lång tvist.

– Vi har dribblat det här i sju år. Testamentsfrågan är dragen till sin spets, säger Thorulf Arwidson.

Tio vittnen kände till testamentet

Det som ska avgöras är Yvonne Cederströms sista vilja. Hittills har alla instanser kommit fram till att det inte går att bevisa att hon ville att styvsonen skulle få hela arvet. Trots att flera vittnen berättade om testamentet fick styvsonen nej i regeringsrätten i juni 2016.

– Det finns så mycket bevisning som talar till hans fördel. Jag anser att vi var väldigt nära att att nå framgång flera gånger. Men nära skjuter ingen hare, säger Thorulf Arwidson.

Som advokat tycker jag att det är mycket anmärkningsvärt att regeringen går emot det

Han har själv förhört ett tiotal vittnen som kände till testamentet. Kammarkollegiets förra generaldirektör Anders Eriksson har anlitats som sakkunnig i ärendet

– Han har bedömt att styvsonen skulle ha rätt till arvet. Som advokat tycker jag att det är mycket anmärkningsvärt att regeringen går emot det, säger han.

Det finns fortfarande en liten öppning

Det ser ut som om alla dörrar för styvsonen att få del av arvet är stängda.

Men en liten öppning finns fortfarande.

En halvbror till styvsonen har ansökt om bli betraktad som så kallad efterarvinge till sin far, friherrinnans framlidne make. Därmed skulle han och syskonen ärva även friherrinnan.

Detta ärende pågår. Får han rätt innebär det att styvsonen och hans fyra halvsyskon får dela på arvet. På grund av rekordförsäljningen blir då summan som Allmänna arvsfonden måste betala tillbaka till syskonen genom tomtförsäljningen ännu större.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.