Åsa räddar djur på fritiden

Sticklingebon Åsa Sindeman jobbar ideellt som chaufför för Svenska djurambulansen. Här vid Islingeviken hämtade hon en blyförgiftad svan för några veckor sedan.
Sticklingebon Åsa Sindeman jobbar ideellt som chaufför för Svenska djurambulansen. Här vid Islingeviken hämtade hon en blyförgiftad svan för några veckor sedan.
Ena dagen minglar hon på lyxiga smyckeutställningar. Andra dagen lägger hon tryckförband på skadade och sjuka djur.

Lidingöbon Åsa Sindeman kör djurambulans på fritiden.

Åsa Sindeman har precis varit hemma och tvättat lakan och filtar efter morgonens utryckning. En blyförgiftad svan har kräkts ner både henne och ambulansen på väg till veterinären.

– Den kräktes ymnigt och det luktar inte hallon direkt, men jag lider verkligen inte av bacillskräck, säger hon.

Två dygn i månaden har Åsa jour och transporterar skadade eller sjuka djur för Svenska djur­ambulansen. Passagerarna i ambulansen är alltifrån små fåglar och ekorrar till större hundar.

– Ofta hamnar vi i stressiga situationer och det händer att vi åker på vanvårdsfall. En gång satt jag ensam med en svårt vanvårdad hund och såg till att han fick kärlek under sina sista timmar i livet. Då fick jag bita ihop faktiskt, säger Åsa.

Hon har jobbat som stylist och sminkös på SVT i över 20 år men när tv-kanalen slutade med hallåor i rutan valde hon att göra något annat.

Hon skaffade hund, en schapendoes som heter Daisy, startade en egen smyckesagentur och hoppade på en hundfrisörutbildning. Hennes två söner hade blivit större och Åsa hade tid över att satsa på ideell verksamhet.

– Det passar mig perfek att leva ett brett liv. Jag kan gå från lyxmingel på NK direkt till att leta efter en överkörd katt. Och det är fantastiskt att få lära sig så ­mycket. Visste du till exempel att man aldrig får lägga en häger ner för då kan den inte andas, säger Åsa.

Under sitt dryga år med ­Svenska djurambulansen har hon tagit hand om både människor och djur i kris. Hon minns speciellt ett larm om en svårt skadad pitbull.

– Hundens husse grät hejdlöst och mitt jobb var lika mycket att ta hand om honom. Jag ­skjutsade hem honom och efteråt sa han att det var skönt att få prata ut. Det kändes fint och det är något jag minns med värme. Man räddar inte bara djur, det är så mycket mer, säger Åsa.

Fakta

Mest katter och hundar

Svenska djurambulansen är en ideell förening som transporterar sjuka och skadade djur.

50 procent av ärendena rör hundar, 40 procent är katter och 10 procent är övriga smådjur.

Föreningen finansieras av sponsorer och medlemmar.

Man behöver inte vara medlem för att ringa efter hjälp.

Källa: Svenska

djur­ambulansen