ANNONS

Åsa startade nätverk mot otrygghet i Rågsved

Det började med att Åsa Örtengren kände sig ensam och otrygg på väg hem i lördags natt. Dagen därpå var gruppen Rågsved Gäris igång. Den ska fungera som ett nätverk för tjejer som känner sig otrygga.
ANNONS

I lördags natt var Åsa Örtengren på väg hem från en fest i Vasastan.

– På tunnelbanan på väg hem var det en man som satt och log. Man får väl titta på vem man vill, men det skapade ett obehag och jag började direkt förbereda mig på att ringa en kompis som jag kunde prata med när jag gick hem. Samtidigt blev jag trött på att alltid hitta på den här typen av strategier, säger Åsa Örtengren.

När hon steg av i Rågsved var det en annan ensam tjej där.

– Jag frågade henne om känner sig trygg här och hon sa nej. Vi stod kvar och pratade och dagen därpå startade vi Rågsved Gäris, säger Åsa Örtengren.

På fredagen hade gruppen redan kommit upp i nästan hundra medlemmar. Det är en sluten Facebookgrupp och tanken är att den ska fungera som ett nätverk för trygghet.

– Om jag sitter på tunnelbanan vid Skanstull och vet att jag är framme i Rågsved en viss tid ska jag kunna kolla om någon är vaken och vill komma och möta eller prata i telefon med mig, säger Åsa Örtengren.

De vänder sig till människor i Hagsätra, Bandhagen, Rågsved och Högdalen.

– Det här är inte ett problem bara i Rågsved. Jag har bott på en massa ställen i Stockholm, bland annat flera år i Gamla Enskede och på Östermalm i flera år och jag har aldrig känt mig trygg. Man ska inte behöva vara rädd i sitt bostadsområde. Genom att känna folk i området skapar vi trygghet, säger Åsa Örtengren.

Gruppen riktar sig bara till tjejer initialt, men Åsa Örtengren säger att alla som känner sig otrygga är välkomna.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.