ANNONS

Tufft att avspisa män i tv

”Innan det första programmet sändes var jag fruktansvärt nervös, men det gav en bra känsla. Man vänjer sig vid tanken på att så många tittar på en”, säger Åsa Meurling.
”Innan det första programmet sändes var jag fruktansvärt nervös, men det gav en bra känsla. Man vänjer sig vid tanken på att så många tittar på en”, säger Åsa Meurling.
I höst har tv-tittarna sett Värmdöprästen Åsa Meurling söka kärleken i SVT:s ”Tro, hopp och kärlek”. Banden till männen hon träffade blev starkare än hon hade kunnat tro.
ANNONS

För bara några månader sedan var Åsa Meurling en tämligen okänd präst i Djurö, Möja och Nämdö församling. Men i höst har hon blivit känd för tv-tittare i hela Sverige. I serien ”Tro hopp och kärlek” söker hon och tre andra präster kärleken. Åsa Meurling har, inför kamerorna, dejtat fem olika män.

En märklig situation, tycker hon när hon reflekterar över vad som hände under sommarens intensiva inspelningsveckor.

– Jag blev förvånad över hur känslomässigt engagerad jag blev och hur starka banden blev mellan mig och dem, även när det inte blev kärlek. Jag tror att det beror på den utsatta situation som vi befann oss i tillsammans, berättar hon hemma i lägenheten i Stavsnäs.

Hur det gick med kärleken kan Åsa Meurling inte avslöja – när den här artikeln trycks är det tre avsnitt kvar. Men hon berättar om hur programmet påverkade henne. Först ville hon inte alls vara med, när en god vän kom med förslaget. Att ”dejta inför kameran” var inte hennes grej och hon trivdes bra med livet som det var – med sin identitet som präst, med naturen och lugnet i skärgården och med sina två utflugna döttrar.

– Men så förstod jag att programmet gav mig möjlighet att ge en verklighetsnära bild av präst­yrket och visa att det inte är något konstigt. Då sa jag ja, berättar hon.

Och när hon väl sagt ja blev längtan efter att träffa någon faktiskt starkare. I programmet får tittarna se Åsa Meurling varligt och ­öppet närma sig männen. Vare sig de fikar på klipporna, spelar minigolf på Siggesta gård eller tar en promenad till en hästhage behåller hon sin sökande, om än lite reserverade, blick.

– Det var konstigt hur snabbt jag vande mig vid kameran vid träffarna. Då var det tuffare att filma inslagen då jag var ensam. Intervjuarna låg på och ville pressa fram känslor. De ville ha bra tv och tyckte att jag skulle vara mer frispråkig men jag ville inte såra någon genom vad jag sa.

Lika tufft var det att ”avspisa” de män hon kände att hon inte passade ihop med. Det skedde inför kameran utan att de var förberedda, för att ge känslosam tv. Åsa Meurling gick med på det, trots att hon var tveksam.

– Det var väldigt tufft. Det handlar ju om människors liv. Det fanns saker som jag förklarat för tv-teamet att jag inte ville göra men när vi väl var på plats förklarade de att det nog inte gick att undvika, berättar hon.

ANNONS

Hon ångrar inte sin medverkan och har fått mycket positiv respons från omgivningen, som tycker att programmet gjorts på ett fint sätt och att många kloka saker blivit sagda. Men hon vill ändå ge några råd till den som får ett liknande erbjudande.

– Det är viktigt att verkligen fundera på var man står, så att allt man gör och säger landar i en själv.

Fakta

Åsa trivs gott i Stavsnäs

Namn: Åsa Meurling.

Ålder: 52 år.

Bor: I lägenhet i Stavsnäs.

Familj: Två vuxna döttrar.

Yrke: Präst i Djurö, Nämdö och Möja församling.

Aktuell: Söker kärleken i SVT:s serie ”Tro, hopp och kärlek”, tisdagar kl 20. Programledare är Mark Levengood.

Om Stavsnäs: ”Jag kom hit för 1,5 år sedan och trivs väldigt bra med lugnet och naturen.