Åsas hus i Duvbo får inte vara blått

Nu måste Åsa Lövberg måla om sin ­koboltblå villa. Enligt en domstol strider färgen mot riks­intresset i Duvbo.

– Jag kommer att överklaga, säger Åsa Lövberg.

För ett år sedan berättade Lokaltidningen Mitt i att Åsa Lövberg måste måla om sin sekelskiftesvilla i Duvbo. Hon hade målat den i koboltblått, en färg som enligt kommunen inte stämmer med den historiska miljön.

Efter att länsstyrelsen prövat frågan och gett kommunen rätt överklagade Åsa till mark- och miljödomstolen. Men domstolen håller med om att koboltblått är fel färg och ger Åsa 15 månader för att återställa huset till färgen ”kaffe latte”. Gör hon inte det tvingas hon att betala 50 000 kronor i böter.

– Domen är felaktigt, jag anser att det är en konstnärlig frihet att få färgsätta sitt hus om det inte stör någon. Jag kommer definitivt att överklaga, säger Åsa Lövberg.

Eftersom Duvbo är klassat som ett riskintresse för kulturmiljö krävs det bygglov för att måla om hus i området. Enligt Åsa drog hennes bygglovansökan ut på tiden. Hon hade redan anlitat hantverkare och målade därför om innan hon hade fått besked. Men enligt Per Lundberg, bygglovschef vid Sundbybergs stad, stämmer inte det.

– Vi skickade ett brev tre veckor efter att hon hade ansökt. Hon visste reglerna men målade om ändå.

Åsa berättar att hon hittade på färgen ”kaffe latte” i början av 2000-talet och att det inte heller är en historisk korrekt färg. Koboltblått användes däremot i interiörer kring sekelskiftet.

Hon förstår inte varför staden bråkar om färgen på hennes hus när många andra hus har ”fel” färg.

– Inget hus i Duvbo ser ut som det gjorde vid sekelskiftet.

Reglerna om att bygglov krävs för ommålning infördes 1997 och enligt Per Lundberg kan kommunen inte tvinga folk att måla om sina hus retroaktivt.

Men färgen kaffe latte användes väl inte heller vid sekelskiftet?

– Jag vet inte om hon hade bygglov för den. Men det vi säger nu är att hon ska återställa huset till hur det var innan hon målade det blått, säger Per Lundberg.