Asfaltering av vägar kan försenas av snörik vinter

Kommunens snöröjare är redo att ta sig an årets första vinteroväder.

Förra årets snökaos kostade Upplands Väsby drygt två miljoner kronor mer än planerat.

– Blir det mycket snö får vi ta mer pengar från egna verksamheten, säger gatuchefen.

Förra året kom snön redan i slutet av november och vägarna i Väsby snöade snabbt igen. Snöröjarna fick åka i skytteltrafik för att hålla huvudleder, gång- och cykelbanor i Upplands Väsby plogade.

Resultatet av snöovädret och den långa vintern lät inte vänta på sig. Snöröjningen, från januari till december 2012, kostade kommunen drygt två miljoner kronor mer än budgeterat, mellan 8 och 8,5 miljoner kronor i stället för budgeterade 6,5 miljoner.

Liknande scenario kan det bli även i år. Visserligen kom det ingen snö i förra veckan men SMHI:s prognoser talar om att kallare väder är på väg.

Jörgen Wihlner, chef på samhällsbyggnadskontoret, säger att budgeten för årets snöröjning ligger på 7,5 miljoner kronor.

– Jag tror att vi ska klara oss med årets budget. Gör vi inte det måste vi ju satsa mer på snö- röjningen och ta mer pengar från den egna verksamheten. Då går det ut över asfalteringen av gator som skjuts fram till nästa år. Men kommer snön först senare kan det bli ett bra år, säger Jörgen Wihlner.

Mats Eriksson är den Väsbybo och entreprenör som ansvarat för snöröjningen i kommunen under många år. Han säger att det redan finns beredskap för snöoväder och att han nu har fler fordon för att klara snöröjningen.

– Jag tycker att vi ligger bra till men jag och mina medhjälpare är beredda att rycka ut när snön kommer. Vi ligger ju redan i beredskap, säger Mats Eriksson.

Men redan har det saltats bland annat på Mälarvägen, Centralvägen och andra stora leder i kommunen där många bussar går.

– Det är framförallt för att bussbolaget Arriva vill att vi saltar de här vägarna. Salt är inte miljövänligare än sand, men det är mycket mer effektivt. Sedan använder vi något som heter saltlake som bara innehåller 0,2 procent salt, säger Jörgen Wihlner.

Fakta

De här vägarna plogas först

Efter snöfall börjar snöröjningen först på vägar med genomfarts- och kollektivtrafik samt på gång- och cykelvägar till skolor och kommunikationer. Snöröjningen påbörjas vid cirka fem centimeter snö.

Den huvudsakliga röjningen ska normalt ske inom fem timmar efter att det slutat snöa. På lokala körbanor ska det vara klart inom tolv timmar.

Källa: Upplands Väsby kommun