Jena och Ashorina minskar matsvinnet i Salem

Jena Yosef och Ashorina Hermez.
Jena Yosef och Ashorina Hermez.
Lärarna Jena och Ashorina ville visa sina elever att man faktiskt kan göra en skillnad för miljön. Nu blir de volontärer för föreningen Food2change på Ica i Salem.
– Det ska bli jättekul att träffa hjältarna bakom den här insatsen, säger Jena Yosef.

Jena Yosef och Ashorina Hermez arbetar som lärare och pratar mycket om miljö och hållbarhetsfrågor med sina skolklasser. För att visa sina elever att man aktivt kan göra något för miljön blir de nu volontärer i den ideella föreningen Food2change.

Föreningen jobbar för att minska matsvinnet i matbutiker. Mat som annars skulle kunna kastas kan folk som tjänar under 13000 kronor komma och hämta. Sen starten i maj 2016 har föreningen räddat mat till ett värde av 2,8 miljoner kronor och besparat cirka 300 ton i koldioxid.

 

Man kommer till butiken och hämtar sin tygpåse med mat i från Food2change. Foto: Food2change

Nu har Jena och Ashorina tagit projektet till Ica Supermarket i Salem. Starten sker den 24 oktober.

– Vi ville visa våra elever att varje individ kan göra en skillnad och vi tycker att det här passar oss, säger Ashorina Hermez.

Medlemmarna som hämtar maten betalar 500 kronor varje halvår och sen får man hämta ut mat till ett pris av 4000-5000 kronor per halvår.

– Pengarna går till att utveckla föreningen, vi säger alltid tack till våra medlemmar när vi lämnar ut en matkasse, säger Mattias Andersen på Food2change.

Lärarna Jena och Ashorinas uppgift kommer bli att scanna varor och packa ner de i påsar innan folk kommer och hämtar maten.

– Att träffa hjältarna och tacka de som gör den här insatsen känns jättekul, säger Jena Yosef.

Just nu finns food2change i 27 butiker runt om i landet. Målet är att det ska sprida sig till Södertälje och Botkyrka också.

– Vårat mål är att vi får mer stödmedlemmar, säger Ashorina Hermez.