Min lokala hjälte

Asifs ord sprids världen över

Asif Shahkar Syed skriver i stora tidningar i Pakistan och Indien, men också i exilpakistansk press i USA, Kanada och Australien.
Asif Shahkar Syed skriver i stora tidningar i Pakistan och Indien, men också i exilpakistansk press i USA, Kanada och Australien.
Författaren och tidningsmannen Asif Shahkar Syed från Trollbäcken har miljontals läsare.

Han skriver på engelska, men huvudsakligen på punjabi och urdu/hindi – språk som talas av hundratals miljoner människor främst i Indien och Pakistan.

När Asif Shahkar Syed bjuds in till föreläsningar och tv-soffor världen över presenterar han sig ofta som ”en svensk författare” eller ”en europeisk författare”. I ett litet rum i villan i Trollbäcken har 64-åringen sin dator och där har böcker, diktsamlingar, noveller och otaliga krönikor kommit till. Asif Shahkar Syed skriver om platsen där han växte upp – regionen Punjab som sedan 1947 delas mellan Indien och Pakistan. Men också om relationer och identitetskriser.

Hans första roman, ”Showbusiness”, handlar om hur det känns för en person som är van vid att höras och synas, att komma till ett samhälle där man inte syns alls, något som ligger nära hans egen upplevelse.

– Även om jag talar och skriver bra svenska har jag haft svårt att etablera mig som författare i Sverige, men jag älskar det svenska systemet och jag förmedlar ofta en svensk synvinkel i mina dikter och krönikor, säger han.

Som ung i Pakistan tog Asif Shahkar Syed ställning mot den religiösa regimen. Han utbildade sig till tv-producent och jobbade på pakistansk tv några år. När Östpakistan efter det demokratiska valet 1970 inte fick sitt efterlängtade självstyre och frihet från Pakistan, tog han bengalernas parti. Detta trots att han visste att det var mycket farligt. Asif Shahkar Syed kallades förrädare, fängslades och torterades.

I flera månader satt han isolerad i en cell utan säng och toalett. Först när Pakistan delades hösten 1971 och Bangladesh blev ett eget land släpptes han – men stämpeln som förrädare satt kvar och efter några år begav han till Sverige som blev hans nya hemland. Inte förrän i december förra året fick han upprättelse och under uppmärksammade former fick han ett officiellt tack av Bangladeshs premiärminister Sheikh Hasina.

– Det känns som en stor lättnad. Vi från Punjab blir ofta bemötta med förakt när vi träffar bengaler. De ser oss som de som orsakade dem all smärta. De kan ju inte veta att jag tog ställning för dem, säger han.

Från sitt lilla rum i Tyresö fortsätter han att driva en politisk kamp. Hans tes, som växer i popularitet, särskilt bland studenter, är att Punjabs splittring är onaturlig och en slaggprodukt av det brittiska kolonialväldet. På fredlig väg hoppas han att gränsen mellan länderna ska tas bort och ersättas av ett Sydasiens förenta stater.

– Men jag skulle aldrig mana till väpnad kamp. För mig är krig det samma som mord, säger han.