Starka åsikter om rökförbud på uteserveringar

Det nya rökförbudet väcker starka reaktioner på sociala medier
Är det bra med rökförbud på uteserveringar? Frågan är en vattendelare.
Många läsare har reagerat på att det snart är slutblossat på uteserveringarna – när det nya rökförbudet börjar gälla i sommar.
Här är några av kommentarerna.

Det går delade meningar bland våra läsare om rökförbudet, som ju börjar gälla den 1 juli.  Här är några av de hundratals kommentarerna från våra Facebooksidor, många är helt emot det:

”Låt folk röka på uteserveringar. Annars kommer de stå ute på gatan och det är ju knappast bättre.” ”Och det där med angiveri, låter som vi bor i en militärdiktatur. Man kan inte förbjuda bort saker, då flyttar sig problemet”.

”Trams! Det finns viktigare saker att fokuserar på. Det är häxjakt som sätter folk mot varandra!”

”Jag är en fimphatare som är orolig att ännu fler fimpar kommer att slängas i parker, på gator och torg och i portuppgångar…”

”Fy fan för folkhälsofascismen!”

”Som fd rökare tycker jag att det blivit häxjakt på rökare. Bra med rökförbud på många ställen men någonstans måste väl vara ok. Själv tycker jag avgaser och öl- o vindrickning stör lika mycket.”

Flera gillar nya lagen

Men många läsare välkomnar samtidigt att det nu blir ett förbud:

”ÄNTLIGEN!!!!”

”Jag brukar verkligen inte gilla förbud och jag är själv fd rökare som förstår hur gott det kan vara med en cigg i solen efter en bit god mat. Men röken stannar ju inte vid bordet, den andas in av flera andra som inte själva fått välja. Som kan bli sjuka, få förkortad livslängd, sämre lungfunktion och andra biverkningar. Det är inte ok att utsätta omgivningen för dessa risker!”

”Superbra äntligen kan man få njuta av att sitta ute å andas frisk luft och inte andras ciggrök.”

”Så bra! Äntligen slippa lukten och röken som man tvingas andas in?”

”Jag tycker att det ska bli skönt att kunna sitta på en uteservering i sommar. Men rökarna lär ju inte försvinna. Kanske några tar chansen att sluta med sin onödiga last och i så fall är det ju bra för dem i första hand.”