I delar av Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsområde är det i dag fri parkering. Till exempel i Rågsved, Hagsätra, Högdalen, Bandhagen och Stureby. Men inte länge till i det sistnämnda området.

Den rödgröna majoriteten har enats om att införa taxa 5 med 5 kronor i timmen på i dag avgiftsfria gator i Stureby, Gamla Enskedes avgiftsfria del, Tallkrogen och Svedmyra. Därmed kommer det kosta 60 kronor att ha bilen stående en hel dag. Men det går att komma undan billigare genom boendeparkering.

Sturebybon Tomas Johansson står och tvättar sin bil i solen när Mitt i möter honom i området.

– Vi hörde om de nya avgifterna i år och har redan bestämt oss för boendeparkering. 300 kronor i månaden är överkomligt för oss. Vi är glada att vi har fått parkera gratis i ett antal år, säger Tomas Johansson.

Avgifterna har i tidigare underlag bedömts få högst påverkan på personer med lägre inkomst som i dag har bil. "Som läget är nu där många har ansträngd ekonomi blir det ännu mer ansträngande även om timavgiften är liten", säger Enskedebon Jarmo Karjalainen.

Avgifterna har i tidigare underlag bedömts få högst påverkan på personer med lägre inkomst som i dag har bil. "Som läget är nu där många har ansträngd ekonomi blir det ännu mer ansträngande även om timavgiften är liten", säger Enskedebon Jarmo Karjalainen.

Anders Björklund

Bakom införandet står en önskan om att styra längre parkeringar mot p-garage och kvartersmark. Med avgifter ska fler gatuparkeringar bli tillgängliga för exempelvis hemtjänst och hantverkare eller kortare ärenden, besök samt på- och avlastning.

"Helhetsbedömning"

I Stureby har Tomas Johansson sällan svårt att få plats.

– Jag har snarare upplevt det på andra ställen i söderort. Vi har turen att bo nära en lång villagata där det nästan alltid finns plats, säger Tomas Johansson.

Parkeringsavgifterna ses också som ett sätt att minska klimatpåverkan, förbättra luftkvaliteten och skapa mer utrymme för en levande stad där gång-, cykel- och kollektivtrafik gynnas. 

Jag tycker att det här är fult mot dem som bor i lägenhet.

– De aktuella områdena har valts utifrån en helhetsbedömning som visar att det finns ett tydligt behov av att ordna trafiken, säger trafikborgarrådet Lars Strömgren (MP).

Sturebybon Göran Berg är kritisk till de nya avgifterna.

Sturebybon Göran Berg är kritisk till de nya avgifterna.

Mimmi Epstein

Sturebybon Göran Berg tycker inte att argumenten håller. Själv har han p-plats i ett garage.

– Men alla har inte tillgång till det. Ska de bygga en massa nya garage också? Jag tycker att det här är fult mot dem som bor i lägenhet. Ett sätt för staden att tjäna pengar. De börjar med låg avgift, säger Göran Berg, som inte tror att åtgärden kommer att ha någon större betydelse för klimatet.

I höst och vinter införs de nya avgifterna. Men det är inte säkert att alla gator som i dag är avgiftsfria får avgift. Trafikkontoret kommer att bedöma behovet av p-avgift för varje gata.  

Ett område som däremot inte får avgifter är Östberga, något trafikkontoret hade föreslagit. Det rödgröna styret gjorde en annan bedömning, bland annat eftersom området saknar spårbunden trafik.

"Ett dråpslag"

Dennis Wedin (M) är kritisk till de nya avgifterna och menar att de rödgröna politikerna steg för steg gör det svårare att ha bil i Stockholm.

– Antingen tar de bort parkeringsplatser eller höjer avgifterna. Detta är ytterligare ett dråpslag som gör det dyrare för människor att ta sig fram, säger han.