Åsikterna om ombildning av hyresrätter går isär

Hussein Mohammed och Rebwaar Abdulla vill köpa sina hyresrätter på Idholmsvägen.
Hussein Mohammed och Rebwaar Abdulla vill köpa sina hyresrätter på Idholmsvägen.
En möjlighet att sänka sin boendekostnad? Eller en åtgärd som förstör för alla framtida bostadssökande som inte har råd att köpa en bostad? De boendes åsikter om ombildning av hyresrätter till bostadsrätter, i Skärholmen och Sätra, går isär.

– Jag vill köpa. Jag har bott här i tio år och de bara höjer hyrorna hela tiden. Jag tror att man kan bo mycket billigare om man köper sin lägenhet, säger Rebwaar Abdulla 62 år som bor i en av Svenska bostäders lägenheter på Idholmsvägen.

Där bor även Beth Westerlund, 86 år, som flyttade in redan när området byggdes på 60-talet.

Beth Westerlund tycker det är bra med hyresrätter på Idholmsvägen och vill inte att lägenheterna ska ombildas till bostadsrätter.

Jag tänker inte köpa. Det blir bostadsrätter överallt och det är synd för det är inte alla som har råd. Jag tycker att Svenska bostäder sköter området bra och jag har bytt från en fyra till en trea till en tvåa i takt med att familjen blivit mindre, säger hon.

Som Mitt i Söderort tidigare berättat har den grönblå majoriteten i stadshuset beslutat att de som bor i allmännyttan i ytterområden, som bland annat Skärholmen och Sätra, ska få ombilda sina hyresrätter till bostadsrätter, om tillräckligt många i huset vill.

Bostads- och fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) menar att det är ett sätt för människor att göra bostadskarriär och tror att det bryter segregationen i de aktuella områdena.

Men oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S) är kritisk och anser tvärtom att det ökar segregationen och skapar mer bostadsbrist.

Det som verkligen är attraktivt och behövs är billiga hyresrätter och det är just det beståndet som nu minskas. Om de vill minska segregationen så borde de vara villiga att bygga hyresrätter i villaområden, sa Karin Wanngård tidigare i veckan till Mitt i Söderort.

Åsikterna i frågan skiftar stort även bland boende i Skärholmen och Sätra.

De flesta Mitt i Söderort pratar med, som idag bor i hyresrätt, vill köpa sina lägenheter framförallt för att de tycker att hyrorna blivit så höga och att de hoppas att boendet blir billigare i en bostadsrätt.

– Jag har bott här i 20 år och vill köpa. Hyran är hög, det blir billigare att bo om man köper, säger Hussein Mohammed, 63 år, som bor hos Svenska bostäder i Skärholmen.

Alexandra Radu vill inte att allmännyttiga lägenheter  i Skärholmen ska ombildas.

Alexandra Redu, 28 år, bor i en bostadsrätt i Skärholmen och är kritisk till försäljningarna. 

– Jag tycker inte man ska sälja allmännyttiga lägenheter. Det finns redan bostadsrätter om man vill köpa det, men det är stora problem att hitta hyreslägenheter. Jag och min sambo köpte en lägenhet för att vi inte fick någon hyresrätt, men alla har inte den möjligheten, säger hon och fortsätter:

– Om man säljer alla kommunens lägenheter så kan man inte erbjuda lägenheter till människor som behöver dem. Om politikerna tycker att det fattas bostadsrätter så får de bygga det, säger Alexandra Redu.

Sätrabon Siv Lindahl, 89 år är kluven när det gäller ombildningar.

Siv Lindahl, 89 år, bor i radhus i Sätra och är kluven i frågan.

– Det är bra att det finns hyresrätter. Samtidigt är det bra för samhället när det är lite blandat. Men det är snyggt och omväxlade med hyresrätterna i Sätra. Och jag tvivlar på om så många vill köpa, för jag tror inte att de flesta har råd. De har ju redan nu byggt flera bostadsrätter i Sätra som de inte lyckas sälja, säger hon.