ANNONS

Aska glömdes bort i ett år

”Jag tycker mest synd om min svärmor, att hon inte får gå och sörja vid minneslunden än. Det är för jäkligt att behandla folk så här”, säger Kenneth Söderström.
”Jag tycker mest synd om min svärmor, att hon inte får gå och sörja vid minneslunden än. Det är för jäkligt att behandla folk så här”, säger Kenneth Söderström.
Tre avlidna har ännu inte gravsatts i Görvälns minneslund – över ett år efter att de gått bort.

– Det är för jäkligt att behandla folk så här, säger Kenneth Söderström, som inte vet var hans svärfars aska finns.
ANNONS

Tre personer, som alla avled hösten 2010, har ännu ett år efter begravningen inte gravsatts, trots att lagen kräver detta.

De tre Järfällaborna avled i oktober och november förra året: En 81-årig man, en 70-årig kvinna och en 50-årig man.

Kungsängen Bro begravningsbyrå i Kungsängen, har enligt de anhöriga haft hand om de tre begravningarna.

Enligt överenskommelse med de anhöriga skulle alla tre jordfästas i Görvälns minneslund. Vid gravsättning i minneslund får anhöriga inte närvara, platsen där askan gravsätts ska vara hemlig. Anhöriga får i stället ett brev hemskickat när gravsättningen har skett.

I de här tre fallen har de anhöriga ännu drygt ett år senare inte fått något brev, trots flera påstötningar.

– Vi vet inte var askan finns. Vi har ringt begravningsbyrån flera gånger, säger Kenneth Söderström, svärson till den 81-årige mannen.

– Vi hörde ingenting så jag ringde framåt vårkanten. Begravningsentreprenören skulle ta reda på vad som hänt men vi har inte fått något meddelande, säger Susanne Karlsson, dotter till den 70-åriga kvinnan.

Björn Falkeblad (M), ordförande i Järfälla kyrkoråd, blir upprörd när han får höra att de tre avlidna ännu inte gravsatts.

– Just de här uppgifterna är nya för mig. Det är just transporttjänsten vi betalar begravnings- byråerna för, det är anmärkningsvärt att det inte fungerar. Mina tankar går till de anhöriga, det är extra jobbigt för dem, säger han.

ANNONS

Janne Eriksson, begravningsentreprenör på Kungsängen Bro begravningsbyrå, säger att han på grund av sekretess inte kan uttala sig om de tre fallen. Han anser att Järfälla församling har det yttersta ansvaret för att askan kommer på plats.

– Men ingen ska skylla på någon, det är ett gemensamt ansvar, församlingen, krematoriet, begravningsbyrån, transporttjänst och anhöriga, säger han.

Thomas Waltin, förvaltningschef i Järfälla församling, tillbakavisar detta.

– Det är definitivt begravningsbyråns ansvar att ordna transporterna till minneslunden, säger Thomas Waltin som säger att det är en muntlig överenskommelse som församlingen har haft med begravningsbyråerna i många år.

För att försäkra att det inte upprepas tänker Järfälla församling sköta transporter till och från krematorier från och med årsskiftet.

Skatteverket ska nu granska vad som hänt.

Lars Axelsson (M), ordförande i kyrkorådet i Upplands-Bro, uppger att bortglömd aska inte är ett problem där. Upplands-Bro församling har kontrakt med en transportfirma som sköter alla körningar till och från krematorium.

Fakta

Här är reglerna

Anhöriga får själva inte närvara när askan placeras i minneslund utan informeras först när askan placerats. Då skickar församlingen ett brev, vanligtvis inom två månader.

Får du inte brevet inom den tiden, ta kontakt med församlingen.

Är askan ännu efter ett år inte gravsatt utreder Skatteverket orsaken.

Källa: Sveriges begravnings-

byråers förbund

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.