Askfat uppe – trots rökförbud

På Viggbyholms station i Täby finns det askfat uppsatta. Det trots att SL:s regler förbjuder rökning.
På Viggbyholms station i Täby finns det askfat uppsatta. Det trots att SL:s regler förbjuder rökning.
SL har infört ett rökförbud på sina stationer. Men trots att förbudet varit i kraft i över ett år så finns det fortfarande askfat uppsatta på flera av Roslagsbanans stationer.

För snart två år sedan klubbade landstinget igenom att rökförbud på SL:s utomhusperronger. Men att få folk att sluta röka har varit svårt. Särskilt som att förbudet egentligen inte är något förbud i juridisk mening.

– Vi vill att våra miljöer ska vara rökfria, men det finns inget lagstöd för att förbjuda rökning utomhus. Så det finns ett förbud, men just nu är det ett önskemålsförbud, vi kan inte bötfälla de som röker, säger Hanna Wilkinson på SL:s presstjänst.

Trots oklarheterna om förbudet faktiskt gäller så är skyltar som signalerar att rökning inte är tillåtet uppsatta på flera perronger, och enligt Hanna Wilkinson ska SL:s tågvärdar uppmana rökande passagerare att släcka sina cigaretter.

– De kan be personer att släcka även om de inte kan bötfälla, säger hon.

Men trots det finns det alltså fortfarande askfat uppsatta. På Östra station finns båda askfat och skyltar som förbjuder rökning.

Från SL sida medger man att det kan vara förvirrande för passagerna.

– Det blir väldigt dubbelt att ha askfat när vi inte vill att man röker, säger Hanna Wilkinson.

Tanken är dock att askfaten ska försvinna.

– Vi har bett om att de ska plockas ned, så Arriva som sköter stationerna ska göra det. Men jag vet i nuläget inte hur långt de har kommit, säger Hanna Wilkinson.

Hon menar dock att rätt placerade askfat snarare kan ses som en uppmaning till att släcka cigaretter snarare än att röka.

– Om de är uppsatta innan precis innan man kommer in på perrongen där det står andra människor kan det vara en uppmaning att släcka cigaretten, säger Hanna Wilkinson.