Det startade i början av augusti. Någon satte upp klistermärken från den nazistiska gruppen Aktivklubb i Aspuddens centrum – på lyktstolpar, fasader, trafikskyltar och vägvisare. Sedan har det fortsatt.

Går man vidare längs Erik Segersälls väg och till området vid Aspuddens IP hittar man klistermärkena där också – på elskåp, ledstänger, staket, trafikskyltar och lyktstolpar. Någon eller några vill sprida sitt rasistiska och våldsamma budskap.

För den som inte känner till gruppen är det svårt att se att den är nazistisk. Lapparna innehåller varken slagord eller välkända symboler.

– Vi är flera som bor här som känner till gruppen och vet att den är nazistisk. Jag och andra river ner klistermärkena om de inte sitter för hårt. Men det kommer nya hela tiden, säger en Aspuddenbo som vill vara anonym.

Han tycker att situationen är obehaglig och har polisanmält skadegörelsen.

Jonathan Leman, journalist på Expo och expert på högerextremism och samtida antisemitism.

Jonathan Leman, journalist på Expo och expert på högerextremism och samtida antisemitism.

David Lagerlöf

Ser en systematik

På stiftelsen Expo, som granskar rasistiska grupperingar i Sverige, känner man till skadegörelsen i Aspudden och ser en systematik i den.

– Det är ett sätt att rekrytera, det är det alltid när dessa organisationer sätter upp klisterlappar. Det är också ett sätt att försöka ge människor känslan av att de högerextrema dominerar området när det kanske bara handlar om en aktiv person, säger Jonathan Leman, journalist på Expo och expert på högerextremism och samtida antisemitism.

Expos teori är att den person som sätter upp klisterlapparna bor i Aspudden och ganska nyligen gått med i den nazistiska gruppen.

– När vi ser en så här intensiv propagandaspridning handlar det ofta om någon som är relativt ny i sammanhanget. Det blir ett sätt att få ett erkännande från de andra i gemenskapen. Tillkommer inga nya aktiva i området brukar aktiviteten minska efter en tid.

Inspiration från USA

Aktivklubb bildades av unga avhoppare från Nordiska motståndsrörelsen. Inspirerade av rörelser i USA hyllar de ultramaskulinitet, renlevnad och kampsport, som en förberedelse för att ta över samhället med våld.

– De är etablerade i Stockholm men är relativt få, än så länge. Med sin närvaro vill de signalera till alla ickevita, hbtq-personer och politiska motståndare att de inte är önskade. På så sätt riskerar det att skapa otrygghet och skada tilliten i samhället, säger Jonathan Leman.

I Aspudden har vänsterextrema Antifascistisk Aktion (AFA) gått till motangrepp och sprejat över lapparna. Nya har snabbt kommit upp ovanpå färgen.

 – Det blir ofta "klibbkrig" mellan nazister och den autonoma vänstern. Ibland leder det till fysiska konfrontationer och våld.