ANNONS

Aspuddens skolas ledning gick på lyxkrogar

Den andra rekognoseringsresan innehöll övernattning för 3 190 per rum på kända Ishotellet.
Den andra rekognoseringsresan innehöll övernattning för 3 190 per rum på kända Ishotellet.
16 flaskor champagne och mousserande vin gavs som gåva till 16 personer i ledningsgruppen.
16 flaskor champagne och mousserande vin gavs som gåva till 16 personer i ledningsgruppen.
Övernattning på Ishotellet, middag på Gondolen, konferens på Hasseludden och champagne-gåvor.
Ledningen på Aspuddens skola har dyra vanor – som skolan och skattebetalarna har bekostat. Det visar Mitt i:s granskning av fakturor och kvitton.
ANNONS

Klockan är 10.50 den 4 februari 2015. På flyget till Kiruna sitter rektor Ulrika Forsström och sex kollegor ur skolledningen. Den kommunala skolan har planer på en minoritetskulturprofil, och de ska dit för att se om det passar att ha återkommande läger för elever där.
På eftermiddagen dagen därpå åker de tillbaka. Då har de inklusive flygresor gjort av med över 25 000 kronor på bland annat mat och boende på hotell Camp Ripan, samt entré och lunch på en av Nordeuropas största turistattraktioner – Ishotellet i Jukkasjärvi.

Sex veckor senare, den 19 mars, gör fler personer ur skolans ledningsgrupp samma resa. Rektor Ulrika Forsström har nu med sig sju lärare tillika arbetslagsledare. Syftet är samma som vid den förra.
De övernattar på Ishotellet i Jukkasjärvi, där de fyra rum som bokats kostar 3 190 kronor – vardera.
På ankomstkvällen äter de en middag i hotellets restaurang för 4 066 kronor. Två personer beställer in ripbröst à 395 kronor, fyra väljer reninnanlår för 325 kronor vardera, medan två beslutar sig för rödingfilé à 265 kronor. Vid lunchtid dagen därpå åker de tillbaka till Stockholm.

Sammantaget går de två resorna loss på 57 500 kronor inklusive moms.

Var det verkligen nödvändigt med två resor och 15 resenärer för den här inventeringen?
”Vi bedömde att det på vår skola med närmare 200 medarbetare blev bäst med en demokratisk förankring bland olika lärargrupper vid en så stor strategisk satsning som vår skolas gemensamma profil”, skriver Ulrika Forsström, som enbart vill svara på Mitt i:s frågor via mejl.
Men rum på Ishotellet, ripbröst och reninnanlår. Fanns det inget billigare alternativ?
”Själva syftet med resan var ju att se över möjligheterna för att förlägga en lägerskola i Jukkasjärvi. Det fanns inga andra boenden i Jukkasjärvi och vi bodde gemensamt 2-3 personer i de billigaste stugorna med flerbäddsrum för att kostnaderna skulle hållas nere. Det fanns bara en restaurang i Jukkasjärvi där vi åt mat och drack kaffe. Måltidsdrycken stod vi för privat.

Ulrika Forsström skriver att det var ett intensivt program med en konferens och många snabba stop med hyrbilen i Kiruna och Jukkasjärvi – bland annat sameviste, stadshuset, rymdgymnasiet och Jukkasjärvi kyrka.
”Vi hann även med ett kort pass med en kostnadsfri lära-känna-varandra-övning”, tillägger hon.

Lokaltidningen Mitt i har även tittat närmare på skolans utgifter för några av konferenserna.
Den 15 juni 2015 åker skolledning och arbetslagsledare, 13 personer, till den exklusiva spa-anläggningen Yasuragi Hasseludden i Nacka för konferens om kvalitetsarbete. Kostnad: 22 000 kronor inklusive moms.
”Det är viktigt att vi under vårt intensiva och viktiga kvalitetsarbete kan arbeta tillsammans för att det administrativa arbetet ska bli så effektivt som möjligt”, skriver Ulrika Forsström.

_19a0552
I  januari 2016 hålls tre konferensdagar på Klara strand när rektorn och 3-4 arbetslagledare per dag ska utvärdera höstterminens resultat. Kostnad: närmare 30 000 kronor inklusive moms.
Ulrika Forsström motiverar det med att det var viktigt med en ostörd miljö och en konferensanläggning som var lättillgänglig i city.
Enligt fakturorna och kvittona har det också lunchats en hel del för skattemedel. Stamstället är Wintervikens kafé där det köpts mat drygt 20 gånger på 2,5 år. Oftast är det enbart skolledningen som äter under rubriken arbetslunch eller konferenslunch.

Mest iögonfallande är dock notan från en arbetsplatsträff och avtackningsmiddag på Gondolen i oktober 2014, där åtta personer äter och dricker vin och öl för över 8 000 kronor.
Ulrika Forsström tillstår själv att det blev lite väl saftigt.
”Vi bedömde dock själva att ett arbetslunchupplägg på närliggande Winterviken är ett bättre och mer kostnadseffektivt alternativ vid arbetsplatsträffar och avtackning och har valt det de senaste två åren.”

11572531-katarinahissen

Hon har dock ingen ånger inför de 16 flaskor champagne och mousserande vin som hon köpte med tillhörande Anthon Berg-choklad och solkräm till 16 personer ur ledningsgruppen inför terminsslutet i juni 2015. Flaskorna kostade över 4 000 kronor på Systembolaget. Presenterna kostade sammanlagt nära 6 000 kronor.
”Det var i överensstämmelse med Stockholms stads dåvarande riktlinjer. Stockholms stad är en arbetsgivare som vill attrahera de allra bästa medarbetarna och visar också uppskattning för och omtanke om sin fantastiska personal”.

ANNONS

Expert: Slöseri med skattemedel

Statsvetaren Jan Turvall reagerar starkt på skolans rekognoseringsresor.
– Varför reser så många och varför två gånger? Det låter som slöseri med skattemedel, säger han.

Jan Turvall är expert på kommunallagen vid Göteborgs universitet. Han tycker att det låter orimligt med två resor inför elevernas lägervistelse.
– Självklart ska man skaffa sig kunskap inför en lägerskola. Men att göra resor i den här omfattningen? Det kan man verkligen ifrågasätta. Varför inte nöja sig med den första resan och sedan redovisa för de andra.

Det finns regler i staden för kostnader i samband med resor och restaurangbesök. Exempelvis ska ddde ”kännetecknas av måttfullhet” och vara motiverade för verksamheten. Resorna, konferenserna och restaurangbesöken är dock inget som verkar ha väckt uppseende på utbildningsförvaltningen, som gör internrevisioner på ett 40-tal skolor per år.
Har du reagerat på Aspudden skolas hantering av pengar?
– Nej, det har jag inte, säger Gunilla Axelbo, ekonomichef på utbildningsförvaltningen.

– Sedan kan det ju vara så att vissa kostnader kanske är lite höga och så. Men har de råd, så har de ju råd. Skolan går  inte back.
Så har man råd kan man göra vad som helst?
– Det är ju som vilket företag som helst. Har man råd kan man göra olika satsningar på sin personal.

Jan Turvall håller inte med:
– Det är ett helt felaktigt argument. Det handlar ju om hur man handskas med våra allmänna resurser. Pengarna ska användas för att förbättra undervisning och skolmiljö för eleverna, och där går det alltid att göra mer.
Gåvan med 16 flaskor Champagne och mousserande vin till ledningsgruppen är dock något som Gunilla Axenbo reagerar på. Året den gavs gjordes ingen revision.
– Hade vi sett det i en revision hade vi med 99,9 procents säkerhet kommenterat att det inte var okej, säger hon.
Enligt Stockholms stads riktlinjer får gåvor till anställda inte förekomma förutom vid jul och andra speciella tillfällen, som pensionsavgång, jubileumsfirande, eller jämna födelsedagar.
Lokaltidningen Mitt i har sökt skolborgarrådet Olle Burell (S). Han har avböjt att kommentera.

 

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Bandhagen Årsta Högdalen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.