ANNONS

Assisterad befruktning dyrare för singlar

Hittills har många barnlängtande kvinnor rest utomlands, ofta till Danmark, för att få hjälp med insemination. Sedan 1 april är behandlingen också laglig för singelkvinnor i Sverige.
Hittills har många barnlängtande kvinnor rest utomlands, ofta till Danmark, för att få hjälp med insemination. Sedan 1 april är behandlingen också laglig för singelkvinnor i Sverige.
Från och med 1 april är det lagligt med assisterad befruktning för ensamstående kvinnor.

Men än så länge får singlarna betala själva. Till skillnad från för par gäller inte högkostnadsskyddet.
ANNONS

Sedan klockan 12 på fredagen går telefonen varm på Fertilitetscentrum. Då öppnade en telefonjour för de ensamstående kvinnor som vill få hjälp med konstgjord befruktning.

Kliniken på Östermalm är hittills den enda i Stockholm som erbjuder IVF för singlar.

– Det har varit ett enormt intresse, både mejl och samtal har strömmat in, säger Anna-Karin Lind, medicinsk chef.

Den nya lag som träder i kraft i dag innebär att ensamstående kvinnor kan få hjälp med att bli gravida genom spermadonation. Men hur hjälpen ska finansieras är inte klart.

En graviditet med IVF kostar omkring 50 000 kronor att få till stånd, men kan bli avsevärt dyrare. För par ingår behandlingarna i landstingets vårdutbud och högkostnadsskyddet på 1 100 kronor per år gäller. Singlar får tills vidare betala själva.

Stockholms läns landsting vill invänta nationella riktlinjer, medan till exempel Örebros läns landsting har valt att det ingår redan nu.

Oppositionslandstingsrådet Dag Larsson (S) tycker att beslutet är självklart.

– Det här är en enkel principfråga. För par är det lagligt och landstinget bekostar det. Nu är det lagligt för ensamstående, och då är det klart att de ska få samma behandling. Allt annat är otänkbart, säger Dag Larsson.

Men hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L) tycker frågan är mer komplicerad. Dels kommer lagändringen mitt under ett budgetår, vilket gör att de måste ta pengar från sådana som är sjuka för att bekosta behandling för en patientgrupp som är behjärtansvärd – men inte sjuk.

ANNONS

Dessutom råder det spermabrist eftersom de donatorer som finns inte har haft möjlighet att ge sitt godkännande för det nya användningsområdet.

– Vi är absolut positiva till den nya lagen, men jag tycker att det ska vara samma villkor i hela landet. Annars blir det inte bra, det blir inte heller jämlik vård, säger Anna Starbrink.

Både Socialstyrelsen och Sveriges kommuner och landsting jobbar med att ta fram riktlinjer. De väntas vara klara under året.

ANNONS