ANNONS

Astoriahusets flygel rivs

Nu står det helt klart att 1870-talshuset i gränden vid Nybrogatan ska rivas.
Nu står det helt klart att 1870-talshuset i gränden vid Nybrogatan ska rivas.
Nu är det formellt beslutat. Astoriahusets flygel ska rivas. Det beslutade stadsfullmäktige vid sitt sista sammanträde för året.
ANNONS

En besviken Carl-Fredrik Paleus från nätverket Riddarens hopp och Stureplans Räddning fick konstatera att förra veckans flygbladsaktioner inte räckte för att få politikerna att ändra sig.

– Vi har tyvärr varit för sena med att mobilisera oss. Men ingen annan har ju heller tagit tag i det. Nu får vi fortsätta att jobba även efter att beslutet har tagits.

Det är fastighetsägaren Humlegården som vill riva den grönklassade flygelbyggnad från 1870-talet som står i gränden bakom Astoriahuset på Nybrogatan för att i stället bygga ett modernt kontorshus i åtta plan. Det är dubbelt så många etage som det nuvarande huset.

Dåvarande stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius, (M), stödde detta till en början. Men ärendet, som återremitterats och skjutits upp flera gånger, tog en oväntad vändning när Moderaterna förra året svängde och sedan gick emot en rivning.

Efter det såg det ut som att huset skulle kunna räddas eftersom dåvarande FP, numera Liberalerna, samt MP och V alla ville låta huset stå kvar. Men sedan dess har både MP och V ändrat sig och går nu på samma linje som S, C och KD.

Nu har alltså kommunfullmäktige klubbat igenom en rivning. Sedan ska beslutet vinna laga kraft, vilket sker om det inte överklagas. I så fall kan länsstyrelsen riva upp beslutet.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.