ANNONS

Astronautens guide till galaxen

Bonnie Dunbar i ett experiment där hennes blod tvingades ned i benen. Forskarna ville se hur kroppen påverkas när kroppsvätskor rör sig.  Foto: Nasa 
Ernst
Bonnie Dunbar i ett experiment där hennes blod tvingades ned i benen. Forskarna ville se hur kroppen påverkas när kroppsvätskor rör sig. Foto: Nasa 
Ernst
Ernst i ett experiment där de undersöker hur material påverkas av extrem hetta. "I experimenten kom vi fram till att många läroböcker behövde ändringar."  Foto: DLR
Ernst i ett experiment där de undersöker hur material påverkas av extrem hetta. "I experimenten kom vi fram till att många läroböcker behövde ändringar." Foto: DLR
Bonnie och Ernst har varit lite av försökskaniner i rymden. Förra veckan hade eleverna på Tullinge gymnasium chans att träffa dem.

Lokaltidningen Mitt i fick några tips för den som vill lyfta från jorden.
ANNONS

Amerikanskan Bonnie Dunbar har varit i rymden inte mindre än fem gånger. Första gången åkte hon tillsammans med tysken Ernst Messerschmid i ett rymdlaboratorium som cirkulerade runt jorden.

Så det blev några varv?

– Ja, ett helt gäng under sju dagar, säger Bonnie och skrattar.

Förra veckan – och 30 år senare – gjorde hon och hennes gamla kollega en lite mer jordnära resa. Sveriges astronaut Christer Fuglesang hade bjudit in 100 kollegor till en kongress för astronauter i Stockholm. Bonnie och Ernst tog bil till Tullinge för att träffa elever på Tullinge gymnasium.

Bonnie Dunbar som varit med om ett och annat från viktlösa tillstånd berömde eleverna. Astronauterna deltog under en lektion och träffade sedan övriga elever under en samling i gymnastikhallen.

– Eleverna frågade om forskningen, om effekterna av viktlöshet och om karriärmöjligheter, berättade Bonnie.

Vad har du för tips till den som vill bli astronaut?

– Folk bestämmer sig förr eller senare. Men det bästa du kan göra är att läsa så mycket matte, fysik och kemi du kan. Det lägger grunden för 75-80 procent av din karriär. Alla som blir astronauter har en teknisk eller medicinsk utbildning i grunden.

Bonnie började på Nasa 1978. Hon gjorde sin första rymdresa 1985 och den sista 1998 då hon var med och dockade rymdstationen Mir.

ANNONS

Ernst Messerschmid gjorde sin sista rymdresa 1985 under vilken astronauterna genomförde 70 olika experiment i allt från materialteknik till biologi. Många läroböcker fick ändringar efter resan, berättar han.

– Vi gjorde experiment på oss själva för att förstå exempelvis åksjuka och vad den beror på. Vi var på sätt och vis våra egna försökspersoner, säger Ernst.

Vad är dina tips för den som vill bli astronaut?

– Var alert, se dig omkring och fundera över jorden och människans utmaningar. Fokusera på det som leder oss till nya upptäckter. Var nyfiken – det är det mest karaktäristiska draget hos en astronaut.