Asylboende i Mariehäll avvecklas

Migrationsverket
Allt färre människor söker skydd i Sverige och Migrationsverket kommer därför att avveckla närmare 80 boenden runt om i landet.
Asylboendet i Mariehäll är ett av de boenden som påverkas av beslutet och kommer därför att avvecklas runt årsskiftet.

I takt med att färre söker asyl i Sverige minskar också behovet på de tillfälliga boenden som Migrationsverket ordnar. Därför pågår just nu en avvecklingsprocess, och nyligen beslutades att 7500 boendeplatser på ett 80-tal boenden i Sverige kommer att försvinna.

Asylboendet på Hagelstavägen i Mariehäll är ett av de boenden i landet som avvecklas, vilket innebär att de 35 personer som bor där i dag kommer att omplaceras innan årsskiftet.

– I första hand försöker vi hitta nya platser för de boende inom samma kommun, men en del kommer att vara tvungna att flytta till en annan kommun, säger Helena Cho Györki, presskommunikatör på Migrationsverket.

Hur görs bedömningen vilka som får stanna och vilka som måste byta stad?

– Först och främst försöker vi hitta platser på boenden som kommer att finnas kvar under en längre tid, exempelvis Migrationsverkets egna boenden som inte har tidsbegränsade avtal. Till familjer försöker vi hitta lägenhetsboenden och boenden med självhushåll i samma kommun, men det är inte alltid det kommer att gå. I vissa fall måste familjer vara beredda att flytta till en annan kommun, säger Györki.

Avvecklingen av asylboendena, som ofta drivs av privata leverantörer, sker i en särskild ordning. Enligt lagen om offentlig upphandling ska den senast gjorda upphandlingen avvecklas först, och därför försvinner alltså asylboendet i Mariehäll redan i år.

Fakta

Så sker avvecklingen

Den totala kapaciteten (antal boendeplatser) är i dag 80 000. Under 2016 ska den siffran minskas med 7000 platser till 73 000.

Under 2017 räknar Migrationsverket med att avveckla ytterligare 34 000 boendeplatser till totalt 39 000.

Till 2018 tror man att behovet har minskat med ytterligare 8000 boendeplatser till totalt 31 000.

 

Källa: Migrationsverket