ANNONS

Asylsökande 18-åringar får stanna i Stockholm

Majoriteten Stockholms stad
Anna Rantala Bonnier (FI), Åsa Lindhagen (MP), Clara Lindblom (V) och Karin Gustafsson (S)
Asylsökande ungdomar har under sommaren tvingats flytta från Stockholm till anläggningar i andra kommuner i sommar. Nu ska de som fyller 18 få stanna i staden och gå klart skolan här.
ANNONS

Sedan den 1 juli har flyktingungdomar som bor i Stockholms stad i väntan på uppehållstillstånd tvingats flytta till migrationsverkets anläggningar utanför kommunen när de fyllt 18 år. Kommuner får inte längre ersättning för ensamkommande som blir myndiga.

”Nu ger vi ungdomarna som bor i Stockholm en möjlighet att gå klart gymnasiet i lugn och ro”

Men nu har den rödgrönrosa majoriteten i staden beslutat att låta de ungdomar som fortfarande går i skolan bo kvar, med hjälp av regeringens kommunbidrag för ändamålet.

– Nu ger vi ungdomarna som bor i Stockholm en möjlighet att gå klart gymnasiet i lugn och ro istället för att tvingas flytta från vänner, skola och den trygghet de har skapat sig här. Det är bra både för ungdomarna och för Sverige, säger Åsa Lindhagen (MP), socialborgarråd i Stockholms stad.

400 ungdomar berörs

Regeringen meddelade under sommaren att kommunerna ska få möjlighet att behålla ungdomarna. Förslaget är att 195 miljoner kronor extra fördelas till kommunerna för att ungdomarna ska kunna bo kvar. I Stockholm berörs 400 ungdomar.

En eller flera organisationer i staden kommer att beviljas medel för att erbjuda tillfälliga boenden för ensamkommande barn som fyller 18 år och fortfarande väntar på ett beslut om uppehållstillstånd.

Lokaltidningen Mitt i har tidigare berättat att staden stängde flera av sina boenden för flyktingungdomar inför ersättningsändringen som trädde i kraft den 1 juli.

ANNONS

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.