ANNONS

Asylsökande flyttas från Björknäs

Asylboendet på Björknäs camping öppnade i oktober. Avtalet sträckte sig till mars i år.
Asylboendet på Björknäs camping öppnade i oktober. Avtalet sträckte sig till mars i år.
De 80 flyktingar som bor på Björknäs camping på Ådö ska flyttas.

Boendet saknar fungerande vatten, värme och el, enligt Migrationsverket.
ANNONS

Beskedet kom under måndagen.

Migrationsverket, som gjorde en oanmäld inspektion på Björknäs camping den 12 januari, upptäckte flera brister.

Enligt myndighetens presstjänst hade boendet ”bristande tillgång på vatten, bristande ventilation, brister i uppvärmningen av stugorna och bristande renhållning”.

De bedömde att bristerna var så allvarliga att de asylsökande måste förflyttas omgående.

Sammanlagt 80 asylsökande kommer att bussas från området och placeras på andra boenden. Eftersom det inte finns några platser kvar i Stockholm kommer de att flyttas till andra ställen i landet.

– Det är självklart tråkigt att boendet inte håller den standard som Migrationsverket tänkt. Det är självklart bra att de kunde öppna på så kort varsel i en akut situation. Boendet har haft sin funktion under den här tiden. Men nu när vintern kommit har det inte fungerat, säger Maria Johansson, kommundirektör i Upplands-Bro kommun.

Hon poängterar att kommunen inte haft något ansvar för boendet.

– Våra miljöinspektörer har självklart varit involverade, men kontrollerna har legat på Migrationsverket. Vi har inte på något sätt varit inblandade i Migrationsverkets avtal med First Camp.

Migrationsverket skriver i ett yttrande den 14 januari att First Camp brutit mot avtalet med myndigheten. Om inte ägarna genomför förbättringar innan den 15 februari kommer avtalet att hävas.

ANNONS

Fredrik Lundberg, vice vd på First Camp, menar att de allra flesta bristerna är åtgärdade.

– När Migrationsverket var här på en oanmäld inspektion hade vi redan åtgärdat flera brister, som vattentillgången. Nu finns det några punkter kvar, som vi hoppas kunna åtgärda snart.

Varför har ni inte åtgärdat de här sakerna tidigare?

– Vi har fått prioritera, men värmen har varit åtgärdad länge. Vi har bland annat säkrat upp värmesystemet med luftvärmepumpar. När det gäller vattnet så har vi grävt fram kommunalt vatten till campingen. Det arbetet startade vi direkt när boendet öppnade.

Enligt Fredrik Lundberg är flera av de asylsökande ”förtvivlade över beslutet”. Han hoppas att boendet ska öppna igen i framtiden.

– Vi hoppas få till en ny besiktning med Migrationsverket. Vi anser oss ha åtgärdat bristerna, och vi hoppas att de boende ska flytta tillbaka.

Tycker du att boendet har varit bra?

Vi är nöjda med vad vi erbjudit. Boendet har varit bra utifrån de förutsättningar som rådde och den korta varsel som vi fick. Jag tror att de boende definitivt har haft en bättre situation här, jämfört med vad de kom ifrån, säger Fredrik Lundberg.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.