ANNONS

Asylsökande får svårare bosätta sig i Järva

Järvapolitikerna om att begränsa ebo-lagen
Järvapolitiker kommenterar begränsad ebo-lag: Ole-Jörgen Persson (M), Elvir Kazinic (S), Rashid Mohammed (V), och Benjamin Dousa (M).
Rinkeby, delar av Tensta och delar Husby kommer att omfattas av en begränsning av ebo-lagen vilket gör det svårare för asylsökande att bosätta sig i de här delarna av Stockholm.
ANNONS

Stockholms stad har valt vilka områden som ska omfattas av begränsing av ebo-lagen, lagen om eget boende för asylsökande.

Regeringen har infört en ny lagstiftning som ger kommunerna möjlighet att begränsa var en asylsökande person får bosätta sig, som i områden med ”socioekonomiska utmaningar”.

Stockholms stad har valt ut de områden i staden där begränsningen av ebo-lagen kommer att prövas: Rinkeby, delar av Tensta, delar av Husby och delar av Skärholmen.

Hög arbetslöshet och låg utbildning

Områdena har valts ut på grund av att det där finns hög arbetslöshet, låg utbildningsgrad och låga inkomster, samt en utbredd trångboddhet.

I ett pressmeddelande säger Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd i Stockholms stad:

”I Stockholm behöver vi arbeta på flera olika sätt för att motarbeta segregationen och trångboddheten. Staden kommer nu att pröva att använda sig av denna lagstiftning i vissa områden”.

Benjamin Dousa (M), ordförande i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd, välkomnar försöket:

– Det här är ett steg i rätt riktning och kommer förhoppningsvis innebära att färre asylsökande kommer till vår stadsdel och tillsammans med insatser som att ställa högre krav på nyanlända och erbjuda samhällsorientring kan bidragsberoendet i längden minska.

Elvir Kazinic (S), är vice ordförande i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd:

ANNONS

Jag tycker det är ett bra beslut men redan från början har jag varit ganska kritisk till ebo-lagen, lagen har skapat segregationen. Det här beslutet räcker inte, det krävs mer satsningar, på skolan, bostäder, att man bygger hyresrätter. På det sättet bryter man bostadssegregationen.

Arbetar med fler insatser

Ole-Jörgen Persson (M), ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd, välkomnar också han förslaget:

– Vi arbetar dock både från staden centralt och från stadsdelens sida naturligtvis med oförminskad styrka även på andra sätt för att motverka segregation och trångboddhet, men jag ser det som positivt att det tillförs möjligheten att använda oss av den möjlighet regeringen gett oss till att besluta om undantag från ebo.

Rashid Mohammed (V), vice ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd, avvaktar med en kommentar:

– Jag har inga kommenterar just nu men återkommer när staden utvärderat effekten av denna lag.

Har inte rätt till statligt stöd

Begränsningen av ebo-lagen innebär att den som är asylsökande inte har rätt till statligt stöd om personen bosätter sig i något av de utpekade områdena. Personen har dock fortfarande rätt att bosätta sig där.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kista direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.