De ger asylsökande en värdig väntan på besked

Tvååriga Lilyan kom till Sverige från Turkiet tillsammans med sin mamma och pappa.
Tvååriga Lilyan kom till Sverige från Turkiet tillsammans med sin mamma och pappa.
Friluftsfrämjandet, Täby, asylsökande, Jill
Jill Westermark från Friluftsfrämjandet.
Friluftsfrämjandet, Täby, asylsökande, Bengt
Berndt Karlsson från Friluftsfrämjandet.
Asylboendet på Täby Park Hotell kommer att stängas. De som bor där tvingas flytta, och framtiden är oviss.
Men i väntan på besked har Jill Westermark, Eva Andersson och Berndt Karlsson kämpat för att ge barnfamiljerna en meningsfull tillvaro.

Hadia och Fatima har sökt skydd från regnet under en presenning som spänts upp mellan två träd. Längre bort står en grupp blöta högstadieelever redo att springa en orienteringsrunda i skogen bakom Ensta krog. Ännu längre bort, genom träden, skymtar man taket på Täby park hotell – Hadia och Fatimas hem.

– I Sverige är det bra, i Irak är det bara problem, säger Fatima.

I hemlandet jobbade hon som lärare men i ett land som sargats av år av krig och med en son som är handikappad blev tillvaron till slut ohållbar.

”I Irak grät han hela tiden, i Sverige gråter han inte.”

Flydde till Sverige

Hon valde att fly till Sverige tillsammans med sin man och sina barn. Hon visar en film på sin mobiltelefon där Ali, 3, ligger i en enkel sjukhussäng i Irak med en syremask runt munnen.

– Det fanns inga mediciner, ingen rullstol, det fanns ingenting.

Men i Sverige, berättar hon, fanns det mediciner och hur mycket läkare som helst. Hon visar bilder på personalen som hjälpt henne på Danderyds sjukhus och Ali som leker i en rullstol.

– I Irak grät han hela tiden, i Sverige gråter han inte.

Hadia vill också visa bilder på sin son i mobiltelefonen. Drottninggatan, en sjuårig pojke i gula byxor lägger en svensk flagga på en polisbuss helt klädd med blommor.

– Det är fruktansvärt det som hände, säger hon och skakar på huvudet.

Hadia visar bilder på sin son i mobiltelefonen när de besöker platsen för attacken på Drottninggatan. Foto: Erik Lejdelin

Kände att någonting behövde göras

Flera har börjat trängas under presenningen. Jill Westermark har varit ute i skogen och gömt små rävar, ugglor och andra svenska djur som barnen ska få hälsa på.

– När flyktingkrisen var som värst kände vi att någonting behövde göras, människor satt bara och väntade på besked om uppehållstillstånd. Och det bor fortfarande småbarnsfamiljer på hotellet från Afghanistan, Jemen, Eritrea och Somalia som flytt hit och som fortfarande inte vet om de får stanna.

Därför startade Friluftsfrämjandet tillsammans med Täbys öppna förskolor aktiviteter för asylsökande familjer i maj 2016. Sedan dess har projektet ”Meningsfull väntan – Öppna skogsgläntan” lockat mellan 20 till 40 besökare varje onsdag – i såväl spöregn som piskande snöfall.

– I början hade många dåligt med kläder, vissa kom barfota och föräldrarna hade inte barnvagnar. Men Täbyborna hjälpte till och skänkte så att alla kunde vara med i alla väder.

Hadia lyssnar på när Eva Andersson berättar för barnen om ugglan. Foto: Erik Lejdelin

Visar den svenska naturen

Men när alla hade fått kläder behövdes andra insatser, som att ge människorna en meningsfull vardag i väntan på besked om uppehållstillstånd. Tillsammans med nyblivna svenska föräldrar har de lärt sig om den svenska allemansrätten och hur man i Sverige använder naturen som en plats för rekreation.

– Vi människor är inte så olika och genom barnen och naturen kan människor mötas. De asylsökande får prata svenska och lära sig om Sverige, och svenskarna får en djupare förståelse för de som flytt hit, säger Eva Andersson från Öppna förskolan.

Berndt Karlsson och Jill Westermark från Friluftsfrämjandet jobbar ideellt med verksamheten. De har lärt känna Hadia Zofeir, från Irak, genom verksamheten Öppna Skogsgläntan. Foto: Erik Lejdelin

Under tiden för projektet har det fötts fyra barn på hotellet och i mars bodde det där omkring 60 småbarnsföräldrar. Många får vänta i ett och ett halvt år om besked om uppehållstillstånd, och nu har framtiden blivit ännu mer oviss.

Nu måste de flytta

I början av året meddelade kommunen att de tar över hotellet för att erbjuda boende åt de nyanlända som blivit anvisade till Täby. De asylsökande kommer att få flytta, och beskedet om var får de senast en vecka innan.

– Många känner sig förvirrade och de vet inte alls var de kommer att bli placerade. De frågar om Norrland och om det finns läkare där och om det är mörkt dygnet runt. Man ser på många att de blir deprimerade men när vi är här försöker vi alltid att sätta barnen i främsta rummet och se till att de får leka och sjunga, säger Jill Westermark.

Vill hålla kontakten

Målet är att fortsätta med verksamheten när de nyanlända flyttar in och att de asylsökande kommer i kontakt med Friluftsfrämjandet på den ort de kommer till. Men Jill Westermark har fått en relation till familjerna och barnen som hon träffat i över ett år.

– Jag kommer att ha telefonkontakt med flera för att se var de hamnat och hur det har gått. Vi håller alla tummarna för att de ska få stanna i Sverige.

Lilyan är två år gammal och kom till Sverige från Turkiet med sin mamma och pappa. Här får hon stifta bekantskap med en koltrast. Foto: Erik Lejdelin

Flyttade för dotterns skull

Wedat Polat jobbade som filmtekniker hemma i Turkiet. Men han valde att flytta till Sverige med sin 2-åriga dotter och sin fru.

– Jag är handikappad och min fru är från en kurdisk familj vilket gjorde det väldigt svårt för oss att få jobb. Här i Sverige fungerar allting så bra, man betalar skatt och naturen är så vacker, säger han och slår upp med armarna i duggregnet.

När Eva Nilsson och Jill Westermark senare sjunger om Mickel Räv inne i skogsdungen brister 2-åriga Lilyan ut i ett skratt när hon får känna på det stoppade gossedjuret. Pappa Wedat tittar på sin dotter från håll.

– Det var därför vi flyttade, säger han. Vi kom till Sverige för hennes skull.