Åt hamburgare varje dag – gick ner 30 kg

Johan Groundstroem, 41, väljer hamburgerdiet.
Johan Groundstroem, 41, väljer hamburgerdiet.
Johan Groundstroem tog en udda väg till viktnedgång. Hundra dagar i rad åt han hamburgare – och blev 30 kilo lättare. Nu vill han hjälpa andra att göra samma sak.

År 2007 vägde Johan Groundstroem från Bandhagen 127 kilo och ville gå ner i vikt. Han var redo för förändring men vill inte offra sin favoritmat hamburgare. Så i stället för att följa ­någon känd diet skapade han sin egen – hamburgerdieten.

– Jag ville inte äta kokta havsalger resten av mitt liv. Jag ville hitta ett sätt som passar mig, säger han.

I hundra dagar åt Johan Groundstroem hamburgare till lunch och middag.

Kilon rasade bort och i slutet av sitt dietexperiment hade han gått ner 30 kilo. Skeptikerna fick sig en tankeställare, men Johan själv blev inte överraskad av resultatet.

– Jag visste att det skulle fungera. Tar man bort pommes och läsk är hamburgare plötsligt en nyttig måltid, säger han.

Projektet var en succé men Johan var hungrig på mer, inte bara hungrig på hamburgare utan även på att hjälpa andra till samma framgångar. Så hamburger­älskaren som säger sig veta väldigt lite om dieter och bantning blev – lite oväntat – en coach till andra som vill gå ner i vikt.

– Det handlar om att förändra sitt sätt att tänka och göra små livsförändringar, som att sluta äta så mycket socker och ta trappan i stället för hissen, säger Johan Groundstroem.

Med den filosofin – och en hel massa hamburgare – har han coachat elva personer till viktnedgång. I höst ska han i samarbete med hamburgerkedjan Max ta sig an sex nya personer och få dem att nå sina mål med hamburgerdieten.

Att hitta frivilliga borde inte vara så svårt. Hamburgare har fått ett uppsving på senaste tiden med mängder av hamburgerhak som har ploppat upp runt om i Stockholm.

Något som Johan Groundstroem välkomnar.

– Jag blir jätteglad när många ställen öppnar. Vi får hoppas att trenden håller i sig för hamburgare är ju så fantastiskt gott, säger han.