Min lokala hjälte

Här kan du äta egentillverkad glass

I Tobbes glassverkstad i Åkersberga tillverkas hemgjord italiensk gelato.
Karin Björklund uppfyllde maken Tobbes dröm - byggde om tvättstugan till glassfabrik.
Var kan man äta lokalt producerad glass? Mitt i tipsar om två småskaliga glasstillverkare som gör och säljer sin gelato helt själva. Den ene hemma i villan i Österskär.

Gillar du mycket och ren smak? Då kan Tobbes glassverkstad i Österskär vara något för dig. Här kan du bland annat köpa pistageglass gjord på de bästa pistagenötterna och lakritsglass gjord på riktig lakritsrot.

– Tobbe har alltid älskat glass. Alltid när vi reser har han fokus på att äta glass, säger hustrun Karin Björklund i villan på Dadelvägen, där Tobbes glassverkstad håller till.

En sjukskrivning med tid att planera fick glassfantasten Tobias ”Tobbe” Björklund att äntligen komma till skott. Nu producerar han runt 15 liter glass om dagen, vid sidan om sitt ordinarie jobb, och har sedan starten för ett år sedan redan hunnit bli prisbelönt.

Mitt glassintresse började så tidigt att jag knappt kan minnas

Tobias Björklund

– Mitt glassintresse började så tidigt att jag knappt kan minnas, säger han.

Tobias Björklund, Tobbes glassverkstad

Tobias ”Tobbe” Björklund fick delat brons i tre av fyra klasser i vårens glass-SM.

I Vaxholm kan man också äta egenproducerad glass. På Hamngatan driver glassälskaren Robin Forbes Glass på hörnet och tillverkar sin egen glass sedan 2012.

– Jag är nog småfrälst i att göra glass, säger han och berättar att han gått på glassuniversitet i Bologna, i gelatons hemland Italien.

– Jag gör glass varje dag. Glassen är som bäst när den är dagsfärsk.

Glassen är som bäst när den är dagsfärsk

Robin Forbes

Robin Forbes, Glass på hörnet

Robin Forbes har gått på glassuniversitet i Italien.

På Tobbes glassverkstad i Österskär är det smakexperiment som gäller. Förutom Karins och Tobias favoriter lakrits respektive hasselnöt och pistage som alltid finns i lager, varierar sortimentet ständigt.

Hur kommer du på nya smaker?

– Om man tänker på glass väldigt mycket – alltså konstant – då blir det lätt att reflektera över allt man äter, och hur det skulle fungera som glass, säger Tobias Björklund.

Har du misslyckats någon gång?

– Jag gjorde en ölglass på pilsner en gång. Det blev inte gott. Det kanske hade gått bättre med en mörk öl.

Jag gjorde en ölglass på pilsner en gång. Det blev inte gott.

Tobias Björklund

Glass på hörnet i Vaxholm erbjuder kunderna runt 20 smaker, från de vanliga – vanilj, jordgubb och choklad, till mer udda som cheesecake, tiramisu, polka och mojito.

Läget vid Vaxholms turiststråk gör att man en bra dag kan sälja 1 500-2 000 glassar, berättar Robin Forbes.

På den lilla serveringen utanför glassbutiken sitter turisterna Maria Müller och Tom Maier från Tyskland och njuter:

– It is very good! I got caramel and pistage, säger Tom Maier.

I Tobbes glassverkstad i Åkersberga tillverkas hemgjord italiensk gelato.

Att göra sin egen glass har fördelar: – Vi äter glass varje dag, säger Karin Björklund.

Fakta

Här hittar du glassen

Glass på hörnet

Adress:  Hamngatan 2, Vaxholm

Glass från Glass på hörnet

 

Tobbes glassverkstad

Adress: Dadelvägen 19, Österskär

Har mycket begränsade öppettider, kolla deras hemsida. Man kan även ringa eller maila dem.

I Tobbes glassverkstad i Åkersberga tillverkas hemgjord italiensk gelato.

Har du tips på andra som tillverkar och säljer egen glass i Vaxholm och Österåker? Maila oss!