Flera misstänkta för inblandning i bildelsstölder

Flera personer sitter häktade misstänkta för inblandning i bildelsstölder runt om i länet.
Flera personer sitter häktade misstänkta för inblandning i bildelsstölder runt om i länet.
Minst åtta män är häktade för inblandning i flera bildelsstölder runt om i länet.

Åtalet mot fyra av männen som misstänks för grovt häleri av bildelar som hittades i Åkersberga kan dröja några veckor till. I juni förväntas åklagaren vara klar med åtalet.

Det var i april i år som fyra män häktades, misstänkta för grovt häleri. De ska ha tagit hand om stulna bildelar, som hittades i ett skogsområde i Åkersberga. Delarna uppskattas ha ett värde på över en miljon kronor.

Enligt åklagare Josephine Boswell kan polisen koppla samman fynden i stöldgömman till mer än 80 stöldtillfällen. Imorgon, fredag, måste åtalsförlängning begäras, vilket ska ske enligt åklagaren.

Männen är litauiska medborgare.

– De kommer från samma land och samma stad, men vi kan inte bevisa att de har samröre med varandra, säger Josephine Boswell.

Flera åtal har lämnats in mot andra personer gällande bildelsstölderna. Vid Södertörns tingsrätt är två litauiska medborgare åtalade för grov stöld.

De ska under en period av tio dagar i mars i år ha stulit bildelar i 34 inbrott i bilar runt om i Stockholms län. En stor del av stölderna ska enligt åtalet ha inträffat i Sollentuna men också i så spridda kommuner som Järfälla, Huddinge och Österåker. De är också åtalade för grovt häleri.

Dom väntas också mot två andra män för stölder av bildelar.

De flesta stölderna har skett efter mörkrets inbrott. Brottsligheten pågår veckans alla dagar, men en liten topp har märkts under tisdagar och onsdagar. Enligt polisen kan det bero på slumpen, men det kan också ha andra förklaringar.