Välj ditt område

Åtal väckt efter kanotolycka

Nyheter Den lägerledare som ledde kanotutflykten där 15-årige Leo Wågberg höll på att drunkna har nu åtalats för vållande till kroppsskada.

Enligt åklagaren berodde olyckan på att lägerledaren var oaktsam.

Förra året var 15-årige Leo Wågberg från Sollentuna nära att drunkna när hans kanot välte på en utflykt med sin konfirmationsgrupp på sjön Ånn i Jämtland. Han överlevde mot alla odds, men skadades svårt och är fortfarande inte helt återställd.

Efter olyckan var många kritiska till att konfirmanderna varit ute och paddlat kanot trots att vädret var dåligt. En polisutredning startade, och nu har alltså åtal väckts.

– De drabbade är tre pojkar som var 14 år gamla vid tillfället. Samhället har ett särskilt ansvar att skydda unga människor, i synnerhet när de befinner sig på aktiviteter långt borta från sina vårdnadshavare. Som ansvarig lägerledare har mannen haft ett tydligt ansvar för lägerdeltagarnas säkerhet. För att bibehålla förtroendet för den här typen av verksamhet är det viktigt att frågor om ansvar vid olyckor prövas av rätten, säger kammaråklagare Håkan Andersson.

Fallet kommer att avgöras i Östersunds tingsrätt.

Din bästa Stockholmsguide

Fler nyheter från Hela Stockholm

Nyheter

En skadad efter mc-olycka i Grödinge

Nyheter

De äger stans mäktigaste husbil

Nyheter

Just nu: Gasläcka vid Observatorielunden

Kultur

Polisen stoppar Bob Hund-spelning på Plattan

Sport

Dags för ett av världens tuffaste lopp

Brott

Jakt på kepsprydd apoteksrånare