ANNONS

Man åtalad för anlagd brand vid skola

Anlagd brand i somras i Österåker
Platsen där elden anlades ligger nära Sjökarbyskolan.
När det var som torrast i somras fick brandkåren larm om en anlagd brand i Östereråker, ett stenkast från Sjökarbyskolan. Nu har mannen som greps i samband med branden åtalats och riskerar fängelse. Mannen nekar till brott.
ANNONS

18 juli, mitt under den värsta sommartorkan, fick brandkåren larm om en markbrand i skogen nära Sjökarbyskolan i Österåker.

Kort därefter greps en Åkersbergabo i 40-årsåldern som betett sig misstänkt och setts i området med en flaska i handen. Nu har mannen åtalats för mordbrand.

”Försökte släcka”

Mannen nekar till brott och har i förhör sagt han upptäckte elden och försökte släcka den, men fick panik.

Bland åklagarens bevisning finns vittnesmål från en granne som såg honom hämta en genomskinlig plastflaska. Andra vittnen såg mannen springa från branden och försöka fly från polisen.

När Åkersbergabon greps hade han 1,19 promille alkohol i blodet och tändstickor i byxfickan. I en dator i hans hem fann polisen bilder på olika bränder, bland annat utbrunna bilar på Bergavägen i Åkersberga.

Bilder på bränder i datorn

När polisen letade med hund fann man en plastflaska som innehållit brännbar vätska – lacknafta – cirka 40 meter från brottsplatsen.

Enligt brandförsvaret var det tur att det var vindstilla och att branden upptäcktes så tidigt. Annars hade den kunnat sprida sig till en större del av skogspartiet och även till Sjökarbyskolan.

Vid tidpunkten för branden hade SMHI varnat för extremt hög risk för bränder i skog och mark.

ANNONS

Straffet för mordbrand är fängelse, lägst två och högst åtta år. Är brottet mindre allvarligt, kan man dömas till lägst ett års fängelse.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södra Roslagen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.