Åtalad för intrång på Facebook

Trots att den unga Åkersbergakvinnan inte ville ha kontakt fortsatte mannen att skicka SMS och ringa. Han tog sig även in på hennes Facebook-konto.

Nu har han åtalats.

Mannen, som liksom kvinnan är i 20-årsåldern, kunde inte ta ett nej. I stället fortsatte han att kontakta henne, med alla medel han kunde komma på.

Nu har han åtalats vid Attunda tingsrätt, misstänkt för olaga förföljelse och dataintrång – bland annat för att utan lov ha tagit sig in på kvinnans Facebook-konto.

Enligt åtalet pågick förföljelsen under drygt tre och en halv månads tid förra året. Åklagaren har listat att han under den tiden skickade cirka 30 e-postbrev till adresser som kvinnan hade, två meddelanden till hennes facebook-konto, tre meddelanden via musiktjänsten Spotify samt ”ett stort antal” SMS till kvinnans mamma. Det senare, enligt åklagaren, i tron att de skulle förmedlas vidare till dottern.

Dessutom ringde han Åkersbergakvinnans arbetsplats ett 30-tal gånger, besökte den två gånger personligen och sökte upp henne i hennes hem i Österåker totalt åtta gånger. Allt trots att hon förklarat att hon inte ville ha någon kontakt med honom. För det har han nu åtalats för olaga förföljelse, ett brott som kan ge fängelse i högst fyra år.

Mannen är också åtalad för dataintrång, för att, enligt åtalet, ha loggat in på kvinnans facebook-konto och där upphävt en blockering av sin egen facebook-profil.

Även det tycks ha varit ett försök av mannen att hålla kontakt med kvinnan, mot hennes vilja.

Mannen har erkänt handlingarna, men nekar till brott.

Datum för rättegången är inte bestämt ännu.

Fakta

Olaga förföljelse -stalkning

Olaga förföljelse (stalkning) innebär att någon upprepade gånger begår exempelvis misshandel, olaga hot, hemfridsbrott, ofredande eller skadegörelse mot samma person.

Om du är drabbad: Polisanmäl det du råkat ut för. Dokumentera kontakter och händelser och spara sms, e-post och andra meddelanden. Berätta för personer i din närhet att du känner dig utsatt.

Källa: Polisen