Barn blev sexuellt ofredade på Gröna Lund

Enligt åtalet var det på Gröna Lund som 31-åringen sexuellt ofredade tre unga flickor.
Enligt åtalet var det på Gröna Lund som 31-åringen sexuellt ofredade tre unga flickor.
I somras ska en 31-årig man ha sexuellt ofredat tre unga flickor på Gröna Lund. Enligt åtalet ska han ha tagit dem på rumpan. Barnen var så unga som 11-12 år.

Enligt åtalet var det i juni som 31-åringen var på Gröna lund och tafsade på tre unga flickor. Barnen var mellan 11 och 12 år. Åklagaren skriver att mannen har kränkt flickornas sexuella integritet med uppsåt. Mannen borde också ha förstått att det rörde sig om väldigt unga personer, att de var under 15 år.

Alexandra Bopp, kammaråklagare som väckt åtalet säger att mannen har sexuellt ofredat dem vid ett och samma tillfälle. Enligt åtalet ska han ha tagit dem på rumpan.

– Brottsrubriceringen är sexuellt ofredande. Hur mannen ställer sig till åtalet får vi se i huvudförhandlingen, säger hon.

Hur lång tid kommer det ta till rättegång?

– Det vet jag inte i nuläget. Men i Nacka och Stockholm brukar de vara hyfsat snabba när det gäller så unga personer.

Vilket straff yrkar ni på?

– Gällande det här fallet kan jag inte säga något innan rättegång. Generellt, när det handlar om beröring utanpå kläder ligger straffen på bötesnivå. Det kan hända att man argumenterar för en skärpning av straffet eftersom det gäller så pass unga människor.

En polis ska vittna om vad som skedde när han kom till platsen och förhör har genomförts med alla tre flickorna. Eftersom de är under 15 år filmas förhören.

– Man filmar alltid barn under 15 år. I de flesta fall behöver inte minderåriga närvara i tingsrätten, så filmerna används som bevisning, säger Lisa von Trier, flickornas målsägandebiträde.

Mitt i Stockholm har varit i kontakt med 31-åringens advokat som inte vill uttala sig om hur mannen ställer sig till åtalet.