Åtalad för vansinnesfärd skyllde på 14-åring

De övriga tre i bilen pekade ut Åkersbergabon som föraren, men två av dem ändrade sig sedan.
De övriga tre i bilen pekade ut Åkersbergabon som föraren, men två av dem ändrade sig sedan.
En Åkersbergabo utan körkort som åtalats för att berusad ha kört bil så att andra trafikanter utsattes för fara friades av tingsrätten. Rätten ansåg det inte bevisat att han kört bilen.

Lastad med unga passagerare försökte bilen i hög fart köra i från polisen, vinglade på vägen och körde i diket och på ett betongfundament.

Händelsen inträffade i Åkersberga i mitten av augusti. Nu har en ung Åkersbergabo som åtalats för grov vårdlöshet i trafik, olovlig körning och rattfylla friats helt av Attunda tingsrätt.

Rätten ansåg det inte bevisat att det var han som kört bilen.

I bilen färdades, förutom Åkersbergabon, också tre andra ungdomar – en 14-årig pojke och två pojkar i 17-årsåldern.

Enligt Åkersbergabon, som saknar körkort, var bilen visserligen hans, men enligt honom var det 14-åringen som körde.

Att han rusade ut genom förardörren när polisen till slut stoppat bilen berodde, enligt honom, på att han suttit på passagerarsidan fram men inte kunde komma ut den vägen. Att han som enda person i bilen försökte fly till skogs från polisen förklarar han med att han gripits av panik.

I polisförhör uppgav övriga tre i bilen först att det var Åkerbergabon som kört, men de två äldre killarna tog senare tillbaka det.

En nämndeman i tingsrätten var skiljaktig och ansåg det ställt utom allt rimligt tvivel att Åkersbergabon var föraren, och att han därför borde dömts.