ANNONS

Åtalade frias för balkongfallet i Hökarängen

Södertörns tingsrätt friar de åtalade efter dödsfallet i Hökarängen.
Södertörns tingsrätt friar de åtalade efter dödsfallet i Hökarängen.
Samtliga tre åtalade frias från anklagelsen om vållande till annans död, efter balkongfallet i Hökarängen i februari då en 55-årig man dog.
Männen döms inte heller för rån.
ANNONS

Det var på kvällen den 1 februari i år som en man hittades blodig på marken utanför ett hyreshus i Tobaksområdet i Hökarängen. Polisen misstänkte att han fallit från sin balkong.

 

Ett par dagar senare greps tre män, misstänkta för att ha orsakat 55-åringens död. Männen åtalades senare för rån och grovt vållande till annans död.

Enligt domen talar allt för att 55-åringen avled av fallet från balkongen – men det är inte bevisat hur det gick till. Foto: Anna Z Ek

Tingsrätten underkänner bevisen

Enligt åtalet ska männen ha rånat 55-åringen i hans bostad och därefter hotat, skrämt eller tvingat honom ner från balkongen.

Men i domen, som Södertörns tingsrätt meddelade på måndagen, frias männen från båda anklagelserna.

ANNONS

Enligt domen saknas teknisk bevisning som binder männen till balkongfallet:

”Bevisningen förklarar till exempel inte på vilket sätt fallet har skett och knyter inte någon av de tilltalade till ett specifikt gärningsmoment”, skriver tingsrätten.

Södertörns tingsrätt meddelade domen på måndagen. Arkivfoto: Mitt i

Ont om vittnesuppgifter

Inne i lägenheten fanns inget blod eller tecken på våld. Dessutom saknades enligt domen tydliga vittnesuppgifter om vad som hänt inne i lägenheten.

En granne reagerade visserligen på ”ett himla buller och bång” från lägenheten. Men enligt tingsrätten finns inga uppgifter om att tre männen hotat 55-åringen eller tvingat honom till något. Männen frias därför även från anklagelsen om rån.

Lägenheten i Hökarängen spärrades av efter dödsfallet. Foto: Anna Z Ek

Hävdar att 55-åringen hoppade

De åtalade själva har sagt att de besökte lägenheten för att köpa narkotika. En av dem uppger att han befann sig i vardagsrummet när 55-åringen ”plötsligt hoppade från balkongen”. Övriga två säger att de befann sig i andra rum och inte såg något av det som hände.

En av männen, en 46-åring bosatt i Farstaområdet, döms för stöld till fängelse i två månader för att bland annat ha tagit 55-åringens plånbok. De andra två frias från alla anklagelser i samband med händelserna i Hökarängen.

Mitt i Söderort har sökt åklagaren Sara Malmhester för en kommentar, men hon är på semester.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Farsta Sköndal Gubbängen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.