I dag åtalas Akilov för terroristbrott

Terrordåd i Stockholm
Åklagaren presenterar i dag sitt åtal mot Rakhmat Akilov som suttit häktad sedan 7 april misstänkt för terroristbrott, polisen utreder mordförsök efter knivskärning i Husby och prins Harry besöker kungen. Här är morgonens Stockholmsnyheter.

Terrordådet: Åtal i dag

I dag, tisdag, kommer åklagare Hans Ihrman att åtala Rakhmat Akilov för terrorbrott efter händelserna på Drottninggatan den 7 april 2017. Det betyder att åklagaren nu presenterar vilka brott han anser att Akilov gjort sig skyldig till och ska dömas för. I dag blir även delar av förundersökningen offentlig.

Tingsrätten ska sedan avgöra om Akilov har gjort sig skyldig till de brott som åklagaren menar. Enligt Svt planeras rättegången börja i februari och hålla på in i maj.

Hållpunkter under dagen:
11.00 Åklagare Hans Ihrman håller presskonferens.
13.00 Försvarsadvokat Johan Eriksson håller presskonferens.

Lokaltidningen Mitt i kommer att närvara på båda presskonferenserna och du kan följa dem här.

Rakhmat Akilov åtalas för terroristbrott

 

Terrordådet: Han var först på plats

Ambulanssjukvårdare Kennet Lavrell var först på plats på Drottninggatan i april. Något som först larmades ut som en trafikolycka.

– Vi förstod ganska snabbt att det här var något större. Det var kaos, säger Kenneth Lavrell i en intervju med Mitt i.

Stökig natt i Husby

Vid halv elva-tiden på måndagen rånades en matbutik i Husby av två gärningsmän med ”pistolliknande föremål”. Ingen i personalen skadades och vid 23-tiden hade polisen inte gripit någon.

Strax efter midnatt fick polisen larm om bråk i en lägenhet i Husby. Två personer var knivskurna och tre män har gripits. Polisen utreder nu mordförsök, skriver Svt.

De två brotten kopplas inte samman.

Åklagare utreder Karolinska

Efter Dagens Nyheters långa granskning av Karolinska universitetssjukhuset har åklagare inlett en förundersökning grovt vållande till annans död efter att två patienter i kö till cancervård avlidit. Det skriver DN.

– Förundersökning är inledd. Brottsrubriceringen är vållande till annans död, grovt brott. Nu kommer jag att titta på de handlingar som finns för att se hur vi ska gå vidare, säger kammaråklagare Jennie Nordin till DN.

Trafiken: Prins och världscup i stan

Under tisdagen besöker det brittiska prinsparet William och Catherine det svenska kungahuset. Kungligheterna kommer att röra sig kring Slottet, Nobelmuseum och Stortorget. Så vissa avspärrningar kan ske där i samband med eskorter.

Och till kvällen drar aplina världscupen igång i Hammarbybacken. Trafikkontoret varslar för att det finns ett begränsat antal parkeringsplatser i området och uppmanar så många som möjligt att åka kollektivt.