Åtalas efter att ha filmats med offret

På övervakningsfilmen från T-centralen syns hur männen pratar med varandra innan de går på tunnelbanan till Solna.
På övervakningsfilmen från T-centralen syns hur männen pratar med varandra innan de går på tunnelbanan till Solna.
Det brutala knivöverfallet på en man vid Ekensbergskyrkan i centrala Solna inträffade inför ­ögonen på flera vittnen.

Gärningsmannen skar offret svårt i ­magen innan flydde.

Nu har en man åtalats för mordförsök.

Allt började med en tunnelbane­resa från T-centralen. Två män började prata med varandra och bytte till och med telefonnummer. Men när de kom fram till Solna förändrades bilden totalt.

På en gångstig vid Ekensbergskyrkan knivhöggs den äldre av de två männen i buken. Hugget träffade mycket illa.

Flera vittnen rusade fram och hjälpte offret genom att trycka kläder mot mannens kropp för att stoppa blödningen i hans svårt sargade mage.

I går inleddes rättegången mot en man i 25-årsåldern som pekats ut av både brottsoffret och flera vittnen. Mannen, som åtalats för mordförsök, har även filmats av flera övervakningskameror.

Enligt åklagaren Per Nichols har mannen ”genom sitt handlande uppvisat synnerlig hänsynslöshet”.

Brottsoffrets skador var direkt livshotande. Att mannen, som är i 50-årsåldern, inte dog av skadorna beror endast på ”tillfälliga omständigheter”, enligt åtalet.

De två männen har helt olika berättelser om vad som egentligen hände den 26 augusti i år. Den äldre mannen menar att han bara pratat artigt med den yngre mannen på tunnelbanan och att denne följt efter honom utanför Ekensbergskyrkan. Knivmannen ska sedan ha försökt lura till sig en större summa pengar, och när den äldre mannen bad att få dem tillbaka ska han plötsligt ha blivit huggen i magen.

– Det är en fruktansvärd händelse, min klient mår väldigt dåligt, säger målsägandebiträdet Martin Beskow.

Efter överfallet ska den misstänkte ha flytt in till city, där han syns på filmer från övervakningskameror. Han greps senare av polisen då han lät sig överlämnas, eftersom han, enligt honom själv, blivit vittne till ett knivöverfall.

Den åtalade medger nämligen att han befunnit sig på platsen, men att det i själva verket är en tredje person som utfört knivdådet.

– Han förnekar att han har gjort sig skyldig till någon brottslig gärning. Han menar att det är någon annan som begått gärningen, säger mannens advokat Jonas Granfelt.

Att han flydde in till stan och överlämnade sig själv till polisen var bara för att han var så rädd, har han uppgett i förhör.

Rättegången avslutas i dag tisdag och domen väntas inom en vecka.

tillfälliga omständigheter, enligt åtalet.

Fakta

Försök till mord eller dråp i Solna