Åtalas för att ha tutat under bön

En man har åtalats för att ha stört böneutropet vid moskén i Fittja genom att tuta högt med sin bil.

Det var den tredje maj i år. Klockan visade 12.56. Utanför moskén i Fittja hade flera hundra människor samlats för att lyssna till det andra böneutropet någonsin. Då dök en 21-årig man i bil upp och tutade. Enligt polis på plats tutade han i cirka tio sekunder ”i uppenbart syfte att störa böneutropet”. Flera som befann sig utanför moskén för att be ska också ha blivit upprörda.

21-åringen har nu åtalats av Södertörns tingsrätt för störande av förrättning. Enligt lagen är det inte tillåtet att med oljud störa en gudstjänst eller andakt. Förbudet gäller även bland annat vigslar, begravningar och politiska möten.

– Det är inte varje dag vi har den här typen av åtal, säger en anställd vid Södertörns tingsrätt om det ovanliga brottet.

Den åtalade 21-åringen har i förhör medgett att han befann sig vid moskén för att protestera. Men han förnekar att det var han som tutade. I stället säger han att han lånat ut bilen ”till en blond snubbe”.

Men enligt polisens förundersökning är han identifierad som förare av bilen. Han ska dessutom ha blivit sedd på samma plats veckan innan, vid det allra första böneutropet, och då ha uttalat sig negativt.

Moskén är hittills den enda i Sverige som har tillstånd för böneutrop. Islamiska kulturföreningen planerar en ny moské i Skärholmen, men om det blir aktuellt med utrop även där är osäkert.

– Framtiden får utvisa om folk vill ha det eller inte, men det är inget vi har diskuterat, säger Syed Mansur, vice ordförande i Islamiska kulturföreningen i Skärholmen.