ANNONS

Botkyrkabo åtalas för att ha kastat polisgranaten

Den attackerade polisbussen uppställd vid polisstationen efter attacken.
Den attackerade polisbussen uppställd vid polisstationen efter attacken.
En Botkyrkabo i tonåren åtalades på torsdagen misstänkt för att ha kastat en granat mot en polisbuss i Storvreten i augusti, men också för flera rån.

Ett anonymt tips, som pekar ut tonåringen, finns i bevisningen.
ANNONS

På torsdagen väckte åklagaren åtal mot tonåringen som är misstänkt för försök till mord och inblandning i flera rån. Enligt åklagaren Stefan Creutz gärningsbeskrivning ska den unge Botkyrkabon ha försökt döda eller skada fyra poliser som satt i en polisbuss i korsningen Odlingsvägen/Storvretsvägen den 21 augusti.

I stämningsansökan skriver åklagaren att det fanns fara för brottet skulle fullbordas:

– En av polismännen hade varit ute och kissat strax innan, och hade de haft en ruta nedvevad eller dörren öppen hade det kunnat gå riktigt illa, säger åklagaren Stefan Creutz.

I åklagarens bevisning finns bland annat ett anonymt tips, där en person pekat ut tonåringen som den som genomfört dådet.

– Han pekade ut honom och har beskrivit honom ingående med bland annat tatueringar och frisyr, säger Stefan Creutz

På grepen till granaten som lossnat när granaten kastades hittade polisen tonåringens dna.

– Han har själv förklarat detta med att han blivit ombedd att förvara den här granaten, men han förnekar att han kastat den. Det är hans version till varför hans dna finns där, fortsätter Creutz.

Botkyrkabon är förutom det misstänkta mordförsöket åtalad för inblandning i tre rån och för vapenbrott i två fall.

Den 11 oktober ska Botkyrkabon tillsammans med två andra Botkyrkabor som också är i tonåren ha rånat Nabil Livs i Visättra i Huddinge kommun. En av de medåtalade avlossade ett skott inne i butiken som enligt åtalet gick nära den som jobbade här, medan en annan misstänkt tog 8 000 kronor ur kassaapparaten. Tonåringen som är åtalad mordförsök höll vakt vid ingången.

ANNONS

Nästa dag skedde ett nytt rån. Den här gången mot Mathörnan i Högdalen. Fyra män är misstänkta för det rånet och enligt åklagaren var Botkyrkabon som är åtalad för mordförsök en av de som stal kontanter och cigaretter. Samme man som är misstänkt för att ha avlossat ett skott inne i närbutiken i Visättra ska även här ha skjutit i butiken där två personer jobbade. Skottet gick enligt åtalet även här nära en person i personalen.

Vid ett annat tillfälle i början av oktober genomförde tonåringen enligt Stefan Creutz tillsammans med tre andra misstänkta ett personrån vid Älvsjö station. Där höll tre av dem fast en man som blev bestulen på sin telefon.

Den 13 oktober slog polisen till i en gryningsräd. De grep tre Botkyrkabor misstänka för inblandning i granattacken mot polisen i Storvreten. I samband med det fattade polisen också misstankar mot männen som nu är misstänkta för rån. Två av de tre som greps vid gryningsräden är dock satta på fri fot eftersom åklagaren inte kan bevisa att de varit inblandade i granatattacken. En av dem var skäligen misstänkt (den lägre misstankegraden) för att ha beordrat granatattacken.

– Men de är avförda från utredningen nu, säger Stefan Creutz.

Elva personer kommer att ställas inför rätta. Två av dem är bland annat misstänkta för skyddande av brottsling.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.